2024. április 19., péntek

May ellenzi az újabb népszavazást az EU-tagságról

Megoldási javaslatokat vár Theresa May brit kormányfő azoktól a honfitársaitól, akik nem hajlandóak elfogadni a jelenlegi Brexit-egyezményt. Elutasítja ugyanakkor az újabb népszavazást a brit EU-tagságról, pedig egy megismételt voksoláson a többség a bennmaradást támogatná.

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének, vagyis a Brexitnek a feltételrendszeréről szóló megállapodás ellenzőinek más megoldásokat kellene javasolniuk, ha a jelenlegi nem tetszik nekik. A brit miniszterelnök azonban elfogadhatatlannak tart egy újabb népszavazást az EU-tagságról.

Annak ellenére is, hogy a legfrissebb felmérés szerint a britek többsége pártolná a második referendumot, és ha ezt kiírnák, a bennmaradásra voksolna.

May közölte: az EU-val megkötött Brexit-megállapodás bírálói közül eddig senki sem állt elő alternatív javaslattal. Megerősítette: a decemberben elhalasztott alsóházi szavazás a megegyezésről január közepén lesz.
Úgy véli, senki nem tudná megmondani, hogy mi történne az egyezség elutasítása esetén. Feltételezi, hogy abban az esetben az ország „feltérképezetlen területen” találná magát.
A parlamenti erőviszonyokat elemezve megjegyezte: az ellenzéki Munkáspárt mindenféle egyezséget elutasít, politikai játszmákra és káoszkeltésre használja fel az egészet, mások újabb népszavazást szorgalmaznak az EU-tagságról, és vannak olyanok, akik tökéletes Brexitet szeretnének. Az utóbbiaknak a következőt üzente: ne engedjék, hogy a tökéletesre irányuló törekvés a jó ellenségévé váljon, mert ennek komoly veszélyei vannak. Például az, hogy egyáltalán semmiféle Brexit nem lesz.

A kormányfővel ellentétben a választók többsége pártolná az újabb referendumot. A YouGov közvélemény-kutató csoport legutóbbi felméréséből az is kiderül, hogy a britek 53 százaléka nem a parlamentre, hanem a népre bízná a döntést a Brexitről. Újabb népszavazás esetén – ha a kilépés vagy a bennmaradás között lehetne választani – 54 százalék voksolna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU-ban.

A legutóbbi felmérés szerint, ha az esetleges újabb népszavazáson a további EU-tagság és a megállapodás nélküli elválás között kellene választani, 58 százalék támogatná a bennmaradást és 42 százalék a távozást. Ha a választási lehetőség a bennmaradás és a jelenlegi megállapodás alapján történő kilépés lenne, a britek 63 százaléka szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság az EU-ban folytassa.

A szigetországi gazdaság és pénzvilág meghatározó szereplői is előnyösebbnek tartják a tagság fenntartását. Attól félnek, hogy a válás inkább hátrányokkal járna, mint előnyökkel. Különösen abban az esetben, ha az EU-val kötött Brexit-egyezség parlamenti elfogadása nélkül hagynák ott a közösséget a britek.

Sokan pedig attól tartanak, hogy Brexit esetén zavargások robbanhatnak ki az országban. Mások élelmiszerhiánytól félnek. A brit élelmiszerimport – minden alapanyagot figyelembe véve – eléri ugyanis a 80 százalékot, amelynek legnagyobb része az EU-ból érkezik a szigetországba. A HSBC brit bankcsoport számításai alapján jelentős áruhiány alakulhat ki az élelmiszerpiacon, ha az ország végül alku nélkül hagyja el az Uniót.