2024. március 29., péntek

A csuhézástól a számítógépezésig

Két tábor zajlik Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban

Ismét gyermekkacajtól hangos a szabadkai VM4K, ahol tegnap két tábor indult, egyik a Téli varázs gyermektábor, a másik pedig az Élményalapú vizuális programozás című informatikai tábor. A foglalkozásokon összesen 66 gyermek vesz részt. Mindkét tábor szombaton ér véget.

A Téli varázs gyermektábor a 6–10 éves korosztályt célozza meg. A hét folyamán a gyerekek a néphagyományaink nyomába erednek, Pataki Judittal és Sőreg Anitával csapatépítő, mozgásfejlesztő játékokon vesznek részt, Márton Kovács Tímea irányításával csuhéból és szalmából készítenek tárgyakat, Szakács Tamás népviseleteket és táncokat mutat be nekik, Juhász Gábor hangszereket, Mácsai Mónika pedig a mese világába kalauzolja őket. Emellett Szabó Nórától elleshetik, hogyan lehet műanyag flakonból pingvint csinálni, Szórád Endrével kísérleteket folytatnak majd, Ágoston Lénárd pedig modern táncokat ismertet meg velük. Utolsó nap, azaz szombaton édességet készítenek, és végül lufiszobrászattal, arcfestéssel és mini diszkóval zárul a tábor. A Téli varázs gyermektáborról Csizmár Ritát, a VM4K munkatársát kérdeztük:

– Igyekeztünk színes, gazdag programot összeállítani. Több témakört érintettünk, hogy különböző érdeklődésű gyerekeket szólítsunk meg. Odafigyeltünk arra, hogy az ülős tevékenységek és a mozgás váltsák egymást. Bennünket is meglepett, hogy mekkora érdeklődés övezte a tábort. A meghirdetését követő néhány napban betelt mind az 50 hely. Ha lenne lehetőségünk, sokkal több gyereket fogadhattunk volna. A nagy létszám miatt két csoportot alakítottunk ki. Párhuzamosan két foglalkozás folyik. Időközben cserélnek a csoportok, így a gyerekek semmiről sem maradnak le, részt vesznek minden foglalkozáson, az uzsonnát követően pedig közös programokra kerül sor – mondta a lapunknak Csizmár Rita.

Ottjártunkkor, a VM4K klubhelyiségében, a gyerekek egy része Pataki Judit foglalkozásvezetővel játszott:

– Olyan játékokkal készültem, amelyek igényelnek némi gondolkodást és ügyességet is. A népi- és a sportjellegű gyermekjátékokra helyeztem a hangsúlyt. A gyerekeknek fontos a mozgás, mert azáltal jobban koncentrálnak. Ha a szabadban erre nincs lehetőség, akkor legalább bent – tudtuk meg Pataki Judittól.

Időközben a másik csoport, Márton Kovács Tímea, népi játszóház-, kismesterségek oktatójával, csuhéból lovacskákat készített:

– Régen a gyerekek maguk csinálták a játékaikat. A mai gyerekeknek ez nem mindennapi tevékenység. Kevesen találkoznak természetes anyagokkal, ezért ez élményt jelent a számukra. Számomra az nagy élmény, hogy ügyes gyerekekkel találkozhattam – hallottuk Márton Kovács Tímeától, akitől azt is megtudhattuk, hogy ma szalmából készítenek hűtőmágneseket.

Ugyancsak tegnap, Szakács Tamás, a Talentum Egyesület táncosa népviseleteket mutatott be:

– A gyerekek sem a néptáncot, sem a viseleteket, sem pedig a néphagyományokat nem igazán tudják megismerni a számítógépen keresztül. Emiatt fontosnak tartottuk, hogy ezeket szemléltessük. A táncok mellett megmutassuk azt is, hogy régen hogyan öltöztek a férfiak és a nők, különböző ünnepkörökhöz illően mit húztak fel, miben jártak templomba vagy miben sétáltak az utcán. Arnold Zsófiával érkeztem, aki a női viseleteket mutatja be, de hoztunk olyan ruhákat is, amelyeket a gyerekek is felpróbálhatnak – mondta Szakács Tamás.

A téli informatikai táborra a 10-től 12 éves korúak jelentkezését várták. A táborról Kosányi Tamást, a VM4K képzési referensét kérdeztük:

– Az informatikai programozás alapjaira irányul. Akárcsak a nyári számítógépes táborunk esetében, ezúttal is túljelentkezés volt. Mind a 16 számítógépünk foglalt. Külön figyelemmel voltunk az iránt, hogy a családoktól ne vegyünk el időt az ünnepi időszakban, de a második félév előtt egy héttel ez a tábor nemcsak kikapcsolódást jelent, hanem egyben felkészülést, ráhangolódást a fegyelmezettebb, iskolai légkörre – tudtuk meg Kosányi Tamástól.

A foglalkozást Vörös Csaba informatikatanár vezeti:

– Az ehhez a korosztályhoz tartozó gyerekek már úgymond digitális bennszülöttek, a számítógépek gyakorlott használói. Felhívom viszont a figyelmüket arra, hogy nemcsak felhasználók, hanem informatikai alkotók is lehetnek. Belépünk a programozás előszobájába. Megismertetem őket a kódolás alapjaival, a programnyelvekkel, játékokat, alkalmazásokat készítünk, és ha sikerül, kirakjuk a Rubik-kockát. A szerbiai tantervben, az informatikát illetően, ötödik osztálytól már szerepel a kódolás. Tanártól és iskolától függ, hogyan tudnak ehhez alkalmazkodni. Az már lassan hétköznapivá válik, hogy az általános iskolásokat bevezetik a programozás világába, nemcsak a vizuális-, hanem a szöveges programozás terén is. A tantervben a Scratch programozási nyelv mellett szerepel majd a Python is, ami nagyon népszerű a világon. A táborban való részvételhez nincs szükség előtudásra. A cél az, hogy mindenki nagyobb tudással távozzon. Úgy látom, szinte mindegyik gyereknek van számítógépes tapasztalata, még ha eltérő környezetekből is érkeznek – fejtette ki Vörös Csaba.