2024. április 16., kedd

Drogfogás a bolgár határon

A kábítószert Kinder tojásba rejtették, a pisztolyt pedig alsóneműbe

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a kelebiai határátkelőn a vámrendészet munkatársai egy Szerbiába tartó, ausztriai rendszámtáblájú autóbuszban bejelentetlen, vámköteles árura bukkantak egy szerbiai állampolgárságú utas poggyászában. A férfi 14 Casio, Samsung, Suunto és Garmin márkájú karórát, három, okosóra kijelző digitális szíjat, azaz karpántot, valamint négy vérnyomásmérő berendezést próbált átcsempészni az országhatáron. Az elkobzott áru értéke meghaladja a 6 ezer eurót, derül ki a Tanjug hírügynökség hírösszeállításából.

Egy nappal korábban szintén a kelebiai határátkelőn a vámrendészet munkatársai egy svájci rendszámtáblájú gépkocsiban egy Luger márkájú pisztolyra bukkantak. A gépkocsiban két svájci, ám szerbiai származású férfi utazott Svájc irányába. A lőfegyvert alsóneműbe rejtve próbálták átcsempészni a határon.

Nemcsak Kelebián, hanem a Batrovci határátkelőn is lőfegyverre bukkantak a határőrök, még az újévi ünnepeket követően. Itt szintén egy svájci rendszámtáblájú gépkocsival közlekedő svájci állampolgár próbált Szerbiába csempészni egy Mauser márkájú puskát. A darabjaira szedett lőfegyvert pokrócba bugyolálva rejtette a csomagtartóba.

Gradinán hétfőn cigarettacsempészeket füleltek le a hatóságok. Egy német rendszámtáblájú gépkocsiban egy török és egy román állampolgár utazott, akik tagadták, hogy lenne bármi bejelentenivalójuk. A gépkocsi alapos átkutatását követően azonban 70 doboz, Camel márkájú cigaretta került elő a gépkocsi műszerfala mögül. A férfiak elismerték a szabálysértés tényét és osztoztak a felelősségen, azaz mindegyikük 350 darab cigaretta birtoklását vállalta magára. Ugyanaznap szintén a gradinai határátkelőn kisebb mennyiségű kábítószerre bukkantak két bolgár állampolgárnál. A 30 éves férfi és a 30 éves nő autóbusszal utazott a németországi Hamburgba. Egyikük egy Kinder tojásba, majd nadrágjának zsebébe rejtette a drogot, amelynek fajtáját egyelőre nem erősítették meg, a Belügyminisztérium közleményéből annyi derül ki, hogy 10 gramm, fehér színű porról van szó, amelyről feltételezik, hogy amfetamin. A bolgár nőnél három, füves cigarettára bukkantak a hatóságok munkatársai.