2024. április 25., csütörtök

Fényesség kevesebb petárdázással

A szerb pravoszláv egyház tagjai hétfőn ünneplik a karácsonyt. Szabadkán az ortodox hívők vasárnap, karácsony böjtjén a Szent Száva Szerb Kultúrközpont valamint a pravoszláv egyház szervezésében reggel nyolc órakor autókkal, dudaszóval indultak a makkhetesi erdőbe badnjakért, azaz tölgyfáért. Voltak, akik már hajnali négy órakor elindultak, annak ellenére, hogy a papok arra kérték a hívőket, ne menjenek saját szervezésben külön csoportokkal, ne térjenek le a kijelölt útvonalról. Továbbá arra is felszólították a hívőket, hogy ne vágjanak ki fákat, hiszen már alig találni tölgyet az erdőben, és figyelmeztették a lakosságot, hogy a biztonság érdekében ne használjanak pirotechnikai eszközöket sem.

A szervezett menetet egy előre kivágott tölgyfa várta az erdő bejáratánál, amit a pap megszentelt, a hívők pedig jelképesen ki is vágták azt az egybegyűltek előtt. Dragan Stokin pravoszláv pap a béke, a szeretet, a szerénység és az összetartás fontosságára hívta fel a figyelmet a fa megszentelése előtt.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A fiatal tölgyfa Krisztust szimbolizálja. Krisztus is fiatalon vesztette életét, így mi is fiatal tölgyet vágunk és vetjük a tűzre. Krisztus, amikor megszületett ebbe a világba, fényt hozott a hideg és sötét éjszakába. A badnjak is világosságot, meleget ad, amelyre feltétlenül szüksége van az embereknek az életben – mondta lapunknak a pap.

– A sándori templom tagjaiként érkeztünk és a kocsisorral haladtunk végig Szabadka utcáin. Az élen mindig a pap halad. Kijövünk ide az erdő széléhez vagy elmegyünk az erdőbe tölgyágat vágni. Most mi is az előre kivágottat visszük haza. Nekitámasztjuk a ház falának, és este valaki elégeti, s van aki beviszi a házba. Néhányan a templomi badnjak-égetésre mennek el. Ez az a szokás, amit betartunk, amit szüleinktől örököltünk. A gyerekeinknek is megpróbáljuk ugyanezt átadni, de rajtuk áll, hogy követni fogják-e ezt a szokást vagy sem – nyilatkozta Milenko Rokvić, aki családjával és barátaival érkezett a helyszínre.

A favágási szertartáson általában csak férfiak vannak jelen, mert a nőknek ezen a napon az a dolguk, hogy elkészítsék az ünnepi ebédet az egész család részére. A mostani badnjak-vágáson azonban három kíváncsi hölgy is megjelent férjeik kíséretében. Az alkoholfogyasztás most sem maradt el, szinte mindenki mézes pálinkával érkezett a helyszínre. A pap kérésének csak majdnem sikerült eleget tenni, idén ugyanis sokkal kevesebbszer dördültek el a fegyverek, mint a korábbi években, és petárdázást is kevesebbszer lehetett hallani az erdőben.