2024. március 29., péntek

Iohannis megmakacsolta magát

A román elnök megtagadta a legfőbb ügyész felmentését és elutasítja a kormányfő miniszterjelöltjeit

Klaus Iohannis román államfő nem hajlandó felmenteni tisztségéből Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, és Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését is elutasítja – jelentette be maga az elnök pénteki bukaresti sajtóértekezletén.

Klaus Iohannis (fotó: Beta/AP)

Klaus Iohannis (fotó: Beta/AP)

Lazăr leváltását még októberben kezdeményezte az igazságügyi miniszter, a vádhatóság vezetője azonban bíróság elé vitte az ügyet, Iohannis pedig már akkor jelezte, hogy döntésével megvárja a bíróság határozatát. Mostani, újságírói kérdésre adott válasza sem tekinthető még hivatalos elutasításnak, de az elnök nem titkolta: elégedett Lazăr munkájával, és nem fogja őt leváltani.

A jobboldali államfő a jövő hét közepére ígérte a kormányátalakítással kapcsolatos, indoklással ellátott hivatalos válaszát, amelynek haladéktalan közzétételére december 20-án kötelezte az alkotmánybíróság. A bukaresti kormány átalakítása körüli politikai csata még novemberben kezdődött. Akkor a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) nyolc minisztere lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Iohannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelölttel állt elő, az elnök azt mondta: nem hajlandó egy héten belül két kormányátalakításhoz hozzájárulni, a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit.

A jogvitában még az sem egyértelmű, hogy Iohannis a kormányfő eredeti miniszterjelöltjeinek vagy a miniszteri posztokra később javasolt tisztségviselőknek az elutasításáról akar-e hivatalos indoklást kiadni. Elemzők szerint az elnök ezzel az üggyel is azt akarja bizonyítani, hogy jelenleg ő az egyedüli olyan politikai tényező Romániában, amely szembe tud szállni a kormánytöbbség akaratával.

Iohannis a májusi európai parlamenti és az év végi romániai elnökválasztást nevezte a 2019-es év legfontosabb politikai eseményeinek. Megerősítette: újabb államfői mandátumra pályázik. Florin Iordache, a bukaresti képviselőház szociáldemokrata alelnöke szerint Iohannis a PSD-vel szemben pozicionálva magát próbál újabb mandátumot szerezni, és törvénysértéseivel felfüggesztését próbálja kiprovokálni, hogy áldozatként növelje népszerűségét.