2024. március 28., csütörtök

Amerikai „biztatás” Koszovónak

Az USA szeretné az idén lezárni a több mint tízéves ellenségeskedést Belgrád és Pristina között – Úgy tűnik, most inkább Pristina nyaka körül szorul a hurok

Erőteljes nyomást gyakorol az egyesült államokbeli adminisztráció Koszovóra annak érdekében, hogy Belgrád és Pristina áthidalja a párbeszéd során keletkezett akadályokat, és folytassa a végleges, történelmi jelentőségű megoldásnak a kutatását. Legalábbis erre lehet következtetni a Washington Post napilap mai cikkéből, melyben arról számolt be a befolyásos amerikai médiaház, hogy Donald Trump szokatlan módon, személyesen, közvetlenül fordult Hashim Thaçi koszovói elnökhöz és Aleksandar Vučić szerb államfőhöz. Levelében annak a lehetőségét vetette fel, hogy a Fehér Házban köthetnének végleges békét a szemben álló felek. A levelet Trump még karácsony előtt, december 21-én intézte a politikusokhoz, erről a sajtó is beszámolt, arra viszont csak ma derült fény, hogy néhány nappal később Thaçi Berlinbe utazott és találkozott Richard Grenell németországi amerikai nagykövettel, akit Trump bizalmasának tartanak, s akinek a koszovói elnök ígéretet tett arra, hogy ha valóban a végleges helyzetrendezés felé vezető úton indulna el Belgrád és Pristina, Koszovó feloldaná a szerb termékekre kirótt százszázalékos büntetővámot. A washingtoni lap szerint Thaçi arról beszélt, hogy Pristina kész irányt váltani a vámilletékeket illetően, maga pedig úgyszintén készen áll arra, hogy ezt az új álláspontot képviselje esetleges politikai ellenlábasaival szemben.

A napilap információi szerint a koszovói elnök három munkatársával járt Berlinben. Grenell azt követelte, hogy minél rövidebb időn belül folytatódjon a közvetlen párbeszéd. A sajtóház információi szerint a nagykövet csak Thaçival találkozott, Vučićtyal nem tárgyalt, és ebből arra lehet következtetni, hogy az USA elsősorban Koszovóra szeretne  ezúttal nagyobb nyomást gyakorolni. Grenell nyilatkozatot is adott a Postnak, elégedettségét fejezte ki a találkozó kapcsán, s kifejtette, különösen az tölti el örömmel, hogy Thaçi megígérte az illetékek törlését.

A politikai elemzők, a pristinai erőviszonyok ismerői számára világos, hogy Thaçi egyedül nem lesz képes arra, hogy kieszközölje a vámilletékek megszüntetését. A Washington Post megjegyezte írásában, hogy az egyik legnagyobb ellenfele ezen a téren éppen Ramush Haradinaj, Koszovó miniszterelnöke, aki korábban is a keményebb ellenszegülésnek a híve volt a Belgrád iránti politikában. Neki is tisztában kell azonban lennie azzal, hogy az Egyesült Államok is szeretné lezárni a tízéves ellenségeskedést Belgrád és Pristina között, amely most újabb konfliktus kialakulásával fenyeget. Thaçi most bebizonyíthatja, mennyire megbízható partner és tárgyalófél – jegyezte meg elemzésében a Post.