2024. április 20., szombat

„A katonák tudják, mik a kötelezettségeik”

Szerbiai Katonai Szakszervezet: A védelmi miniszter törvényt sért a mobiltelefonok elkobzásával

Kilenc hónappal később, hogy felmerült a katonaság körében a mobiltelefon-botrány, a Szerbiai Katonai Szakszervezet újra közleményt adott ki, mert amint lejárt Rodoljub Šabić, a közhasznú információ és személyes adatok védelmi biztosának mandátuma, Aleksandra Vulin védelmi miniszter újra elrendelte a mobiltelefonok és a hozzáférési kódok elkobzását azoktól katonáktól, akik katonai objektumokba lépnek be. A szakszervezet arra figyelmezteti a minisztert, hogy ezzel törvényt sért, illetve a személyes adatok biztosának korábban kiadott végzése ellen cselekszik.

– Kétségtelen, hogy egyes katonai létesítményekben bizalmas adatokat védenek, de ez nem azt jelenti, hogy ha a kaszárnya területén tartózkodik, a katonaság képviselőjének le kell adnia a mobiltelefonját és a hozzáférési kódot, hogy ily módon törvényellenesen egyesek betekintést nyerjenek a mobiltelefonban tárolt adatokba – emelte ki Novica Antić, a Szerbiai Katonai Szakszervezet tagja.

Áprilisban a személyes adatok biztosa már figyelmeztette a védelmi minisztériumot, hogy a mobiltelefon elkobzása és a benne tárolt adatokban való kutakodás törvényellenes. Bírósági rendelet nélkül ugyanis tilos a személyes adatok feldolgozása, hiszen ezáltal az illetékesek megsértik a személyes adatok védelméről szóló törvényt.

Aleksandar Radić katonai elemző szerint a katonai titkok védelme kétségtelen, ám abszurd lépésnek  és a katonaság alkalmazottjai megalázásának tartja a mobiltelefon elkobzását, hiszen a katonák jól tudják a kötelezettségeiket, így azt is tudják, miként őrzik a katonai titkokat. Szavai szerint e rendelet egyedüli célja a katonai szakszervezet munkájának megakadályozása, hiszen éppen a telefon által rögzített adatok miatt törtek ki az utóbbi időben a katonaságot érintő botrányok. Szavai szerint mivel egyre több kellemetlen információ szivárog ki a katonaság falai közül, a védelmi minisztérium úgy döntött, lezárja a rendszert és ezzel megakadályozza azoknak az információknak a kijutását, amelyek egyeseket kompromittálhatnak.

A mobiltelefonok elkobzása kapcsán a legnagyobb gondot az jelenti, hogy ha egy katonai alkalmazott a katonai létesítmény bejáratánál hagyja a mobiltelefonját, ezáltal kockáztatja, hogy a szerkezetén adatfeldolgozást végezzenek, hiszen a katonaságnak nincsenek olyan megőrzői, amelyekben kulcs alatt lehetne tartani ezeket a telefonokat, csupán az ügyeletes katona felel értük.