2024. április 25., csütörtök

Az igazság gyógyít

Aleksandar Vučić ismét meglebegtette a rendkívüli választások megtartásának a lehetőségét

A Kurir belgrádi napilap ünnepi számában megjelentetett szerzői szövegében Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt első embere kitért a koszovói kérdésre, az ellenzéki tüntetésekre, az előrehozott parlamenti választások témájára, de arra is, hogy a Szerb Haladó Pártban egyesek az ellenzék malmára hajtják a vizet.

Az államfő értékelése szerint Szerbia problémáira az egyetlen gyógyír az igazság. Mint megállapította, csakis az igazságot szabad mondani a polgároknak. A legfontosabb igazságok egyike pedig az, hogy a koszovói kérdés megoldásának  elodázásával Szerbia éppen azt veszítené el, ami a legnagyobb érték számára: gyermekeit és jövőjét – emelte ki Vučić, és hozzátette, tudja, hogy az érzékeny szerb fül nem szokott hozzá a kegyetlen igazsághoz, miszerint „a mi Koszovónkban nem éppen minden a miénk”.

– Ha pedig azt állítjuk, hogy minden a miénk, akkor arra a kérdésre is fontos választ adni, hogy mit csinálnánk legalább 80 albán nemzetiségű képviselővel a köztársasági parlamentben, vagy mi lenne, ha Szerbiát a Thaçihoz, vagy Haradinajhoz hasonló politikusok irányítanák? Azoknak, akik képmutatóan a koszovói konfliktus befagyasztását szorgalmazzák, el kell mondani, hogy ez lehetetlen, mint ahogyan az is lehetetlen, hogy Koszovó az albánok nélkül legyen a miénk. A mi feladatunk megakadályozni, hogy Koszovó szerbek nélkül maradjon. A kompromisszum a politikában nem vereség, hanem diadal – fogalmaz Vučić.

Cikkének folytatásában az államfő arról értekezik, hogy milyen pozitív változásokat generált az SZHP 2012 óta: a munkanélküliek száma a felére csökkent, naponta új munkahelyek nyílnak az országban, növekednek a bérek és a nyugdíjak, infrastrukturális, oktatási és egészségügyi fejlesztések valósulnak meg. Éppen ezért nem hajlandó kompromisszumra a volt hatalom képviselőivel – teszi hozzá Vučić, kiemelvén: a volt hatalom képviselői tehetők felelőssé Szerbia hanyatlásáért.

– Nem rettenek meg tőlük, és egyezkedni sem fogok velük… Nem tiltom meg nekik, hogy sétáljanak, és attól sem félek, hogy ismét próbára tegyem támogatottságomat, de ott, ahol a politika támogatottságát mérni szokás, a szavazóhelyeken. Csak arra van szükség, hogy akik éppen ezt akarják, őszintén kimondják, hogy mit is óhajtanak – fejtette ki Vučić, aki korábban, az SZHP karácsonyi fogadásán, abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az idei év gazdaságilag gyümölcsöző, míg Koszovó tekintetében nehéz év lesz, majd arra kérte pártjának tisztségviselőit, hogy az eddigieknél is szorgalmasabban járuljanak hozzá az ország erősítéséhez.

INKÁBB MA, MINT HOLNAP

Dragomir Anđelković politikai elemző szerint a hatalom számára kifizetődőbb lenne még „ma” megtartani a választásokat, mint például hat hónap múlva, hiszen addig az immár több hete zajló ellenzéki tüntetések megerősödhetnek. Aleksandar Vučić tudja, hogy mekkora fenyegetést jelent, amikor hetente 50 ezer ember az utcákra vonul, de úgy, hogy nem autóbuszokkal szállítják őket a tiltakozásra – mondta szintén az N1 tv-nek nyilatkozva Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője. Az N1 értesülései szerint szinte biztos, hogy január 17-én – egy nappal az éppen aktuális belgrádi tüntetést követően – Vlagyimir Putyin orosz államfő belgrádi látogatásával egyidejűleg az SZHP nagygyűlést tart a fővárosban.