2024. március 28., csütörtök

Mennyit időt töltsön képernyő előtt a gyerek?

Régóta folyik a vita arról, mennyi képernyő előtt töltött időt szabad megengedni a gyerekeknek. Most egy brit kutatás új javaslatokkal állt elő.

A Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) jelentése leszögezi, gyakorlatilag lehetetlen általános érvényű tanácsot adni a kérdésben, ehelyett azt javasolják, hogy a gyerekek korukhoz, a saját szükségleteikhez és a család aktivitásához igazítsák a képernyő előtt töltött idő hosszát.

Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) jelentése

A jelentés legfontosabb tanácsa, hogy a szülők beszéljék át a gyermekükkel a korlátozásokat és a szükségletei alapján állapodjanak meg vele. A kulcskérdés az, hogy a képernyő előtt töltött idő negatívan hat-e a fizikai állapotára, az emberi kapcsolataira és az alvására.

Az iránymutatás több olyan kérdést is tartalmaz, melynek célja a szülők döntésének elősegítése.

Ilyen kérdés az, hogy mennyire van szabályozva általában a család képernyő előtt töltött idejének hossza; a kütyühasználat mennyire befolyásolja a családi tevékenységeket és az alvást; képesek vagyunk-e a rágcsálnivalókat félretenni tévézés közben?

A jelentés általános szabályként fogalmazza meg, hogy egy órával lefekvés előtt lehetőleg már ne bámuljunk semmilyen képernyőt.

Az RCPCH a kiadvány mellé csatolt egy, a képernyőhasználat hatásait bemutató listát is, amely tanácsokat is tartalmaz az otthoni, képernyő előtt töltött idő csökkentésére.

„Úgy vélem, fontos bátorítani a szülőket, hogy azt tegyék, ami a legjobb a családjuk számára. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy szürke zóna és a szülőknek támogatásra van szükségük, ezért is jelentettük meg ezt a kiadványt” - mondta a szervezet szakembere.

„Azt javasoljuk, hogy a szülők a gyermek korának megfelelő, közösen elfogadott korlátokat állítsanak fel, amit a családban mindenki magáénak vall. Viszont ha ezeket a gyerek nem tartja tiszteletben, akkor annak következményekkel kell járnia” - tette hozzá Dr. Max Davie.

Fontos ugyanakkor, hogy a szülők a saját médiafogyasztási szokásaikat is elemezzék, mert csak így mutathatnak pozitív példát a gyereknek. A kutatáshoz az RCPCH 109 11-24 éves fiatallal készített részletes interjút.