2024. április 25., csütörtök

Megnőtt az új olvasók száma

Bővült a könyvállomány és fejlesztések is történtek a magyarkanizsai könyvtárban

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárnak tavaly óta új igazgatója van Bús Csaba személyében, aki nemcsak hogy folytatja a megkezdett munkát, de számos tevékenységet is tervez az idei évre.

– A József Attila Könyvtárnak 2018-ban a rendes tevékenysége mellett két komoly feladatot kellett elvégeznie. Az egyik feladat Kanizsa monográfiája második részének kiadása volt. A kötet több éve készült, viszont mostanra lett nyomdakész az anyag. A kötet megjelenéséhez közbeszerzési eljárást kellett lebonyolítanunk, és még egy sor hivatalos eljárást. Bátran mondhatom, hogy sikerült olyan formát biztosítani a kötetnek, amelyet a mű komolysága megérdemel, és amelyre méltán lehetnek büszkék a kanizsaiak.

Végre Horgoson is méltó helyet kaptak a könyvek.

– A horgosi fiókkönyvtárunk visszaköltöztetése a művelődési otthonba nagy és fontos feladatunk volt. Horgoson sajnos régóta nem méltó körülmények között kellett működtetni a könyvtárat, és 2018-ban végre sikerült az eredetileg tervezett helyére visszaköltöztetni. Igaz, az új bútorok beszerzése még várat magára, de pályázatok révén remélhetőleg ez is megvalósul a közeljövőben. A régi-új helyszínre való költözés óta igazi közösségi hellyé vált a könyvtár, ahová gyermek és felnőtt egyaránt szívesen betér. Lényegesen megnőtt az új olvasók száma, és a régi tagok is gyakrabban látogatják Horgos „kultúrközpontját”, amióta az egy tiszta, rendezett, világos helyen van.

Milyen évet tudnak maguk mögött?

– Szép számú könyvvel és kiadvánnyal sikerült bővíteni a könyvállományunkat. Az önkormányzat által jóváhagyott összeg 350 ezer dinár volt, amelyhez még társult a magyarországi Márai-program közel 300 ezer forintos keretösszege is. A Márai-program 8 éve működik, és könyvtárunk eddig minden évben részt vett benne. Azt kell róla tudni, hogy egy előre meghatározott listáról tudunk könyveket válogatni. A listán többféle irodalmi műfaj is megtalálható, kezdve a kortárs íróktól a gyermekkönyveken át az ismeretterjesztő irodalomig. Donátorként a szerb kulturális minisztériumot is meg kell említeni, ahol szintén listáról válogathattunk könyveket. Itt főleg a hazai kiadók művei találhatók meg, zömében szerb nyelvű kiadványokkal. Végül, de nem utolsósorban a tartományunktól is kaptunk egy szerényebb összeget, amelyen saját belátásunk szerint vásárolhattunk könyveket. Mindig odafigyelünk, hogy kiemelt számú gyermekkönyvvel bővítsük az állományunkat, hisz gyermekkorban kell elkezdeni az olvasóvá nevelést. Persze a felnőtt olvasóinknak is igyekszünk változatos és naprakész könyvekkel kedveskedni. Rendezvényekben, könyv- és folyóirat bemutatókban sem volt hiány (minden hónapban volt legalább kettő), és a könyvtári foglalkozások is rendszeresek voltak. A fejlesztések kapcsán fontos kiemelni, hogy az idén egy régi tervünket is megvalósítottuk, ugyanis az emeleti Koncz István termünket klimatizáltuk, így meleg időben is megfelelő környezetben tarthatjuk rendezvényeinket – mondta Bús Csaba.