2024. április 25., csütörtök

Fiús évkezdet

A bácskossuthfalvi Fekete Olivér az év első babája a topolyai szülészeten

A bácskossuthfalvi Kovács Irénke és harmadik gyermeke került pénteken a sajtó-figyelem középpontjába Topolyán, hiszen Olivér január 3-án, az új évben elsőként jött világra a Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén. Dr. Muhareb Sela, az éppen ügyeletes osztályvezető orvos elmondta, hogy a szülés rendben zajlott, a csecsemő 3270 grammal és 50 centivel jött világra, és édesanyjával együtt jó egészségnek örvendenek.

Olivér anyukájának gratulál Kislinder Gábor községi elnök, dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője, illetve dr. Muhareb Sela, a szülést levezető orvos (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Olivér anyukájának gratulál Kislinder Gábor községi elnök, dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője, illetve dr. Muhareb Sela, a szülést levezető orvos (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Kislinder Gábor községi elnök és munkatársai, illetve dr. Kálóczi Dóra, az egészségügyi intézmény vezetője virágajándékkal, és más figyelmességgel köszöntötte az anyukát. Irénke elmondta, hogy a baba érkezését szülei mellett két testvére is várta türelmetlenül.

– Olivér már nagyon szeretett volna világra jönni, hiszen a kiírt dátumtól valamivel korábban tarthattam a kezemben. A harmadik várandóságom nem volt egyszerű, de a szülés gond nélkül, gyorsan, és mondhatni, könnyen zajlott. Kétórányi vajúdás után, 13.30-kor született meg a kisfiam. Az idősebb tesók – nagylányom és kisfiam – nagy örömmel és tervekkel várják haza az öcsit – tudtuk meg az anyukától, akihez az interjút követően nemsokára látogatóba érkezett a boldog apuka, Olivér testvérei és a rokonság.

Kislinder Gábor az ajándékok átnyújtása után rámutatott, hogy minden egyes újszülött világrajövetele kincset jelent a család számára, de nagyon fontos a közösségnek is:

- Munkatársaimmal örömmel teszünk eleget az év első kötelezettségének a topolyai szülészeten, ez az önkormányzat ünnepe is. Boldogan láttuk, hogy 2019 újszülöttje egy komoly hajkoronával világra jött „férfi ember”, és reméljük, a községi közigazgatás is ezzel az energiával veszi az idei év feladatait. A tavalyi ajándékhoz képest az idén kicsit bőkezűbbek vagyunk, hiszen 50 ezer dinárt különíthettünk el a költségvetésből szociális juttatások címén az első újszülött és családja számára – nyilatkozta a községi elnök, aki a pénzbeli ajándék mellett kék szalaggal díszített virágcsokrot is átnyújtott az édesanyának. Dr. Kálóczi Dóra, a dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője babaápolási cikkekkel üdvözölte az újszülöttet és anyukáját.

- A mögöttünk hagyott esztendőben 198 szülésünk volt, ez valamennyivel kevesebb, mint a 2017-ben lebonyolítottak száma. Mindezt annak tudjuk be, hogy három hétig tatarozási munkálatok zajlottak az osztályon, a helyiségek meszelése mellett felújítottuk a vizesblokkokat is. Ennek pedig az volt a célja, hogy minél kellemesebb környezetben fogadhassuk a kismamákat. A múlt évtől alkalmazhatják szülészetünkön az anyukák a modern vajúdó eszközöket. A hölgyek egy része ezeket szívesen elfogadja, de persze vannak olyanok is, akik nem veszik igénybe – nyilatkozta dr. Kálóczi Dóra, aki elárulta azt is, hogy a szülészetre nemcsak a községbeli anyukák érkeznek világra hozni kisbabájukat, hanem tartomány többi településéről, még Újvidékről is. A látogatás alkalmával kiderült, hogy az ajándékok átadása előtt a topolyai szülészeten világra jött az év második babája is, a kishegyesi Rácz család tizedik gyermeke.