2024. április 24., szerda

Tüntetés más városokban is?

Az ellenzék a felvonuló tömeg élére kíván állni

Már egy hónapja tüntetnek a polgárok minden szombaton Belgrád utcáin. Ezúttal az ellenzéki pártok arra buzdítanak, hogy eljött az ideje, hogy az ellenzék a polgári tüntetés élére álljon, és azt kiterjessze az ország más városaira is. Egyes politikai elemzők szerint azonban a polgárok nem kívánnak az ellenzéki pártok mögé állni, hiszen egyszer már csalódtak bennük, így várhatóan, ha a politika veszi át az irányítást, a polgárok ilyen jellegű véleménynyilvánítása is lankad majd.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt parlamenti képviselője írásos felhívásában arra hívta fel a figyelmet, hogy eljött az ideje, hogy Újvidék utcáin is véleményt nyilvánítsanak a polgárok szombaton. Hogy hangjukat emeljék a demokrácia, a városuk és az országuk mellett.

– A demokrácia meghódításának küzdelmét meg kell vívni egész Szerbiában. Újvidék pedig már több alkalommal is bebizonyította, hogy rendelkezik annyi erővel, hogy a küzdelem egyik legfontosabb központjává váljon – áll Jerkov nyilatkozatában. Hozzátette, miután a tüntetés már egy hónapja tart, a polgárok világosan a hatalom tudtára adták, nem tűrik többé az erőszakot, az autokráciát, a rablást és a megaláztatást.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke a Danas napilapnak adott nyilatkozatában ugyanakkor az ellenzéki pártokat szólította fel arra, hogy gyülekezzenek ők is, illetve a niši polgárokat is arra buzdította, hogy szombaton, január 5-én menjenek ki az utcára. Szavai szerint az Egy az ötmillióból tüntetést ideje kimozdítani Belgrádból és átterjeszteni az egész országra. Szavai szerint a felvonuló tömeg legalább húsz százaléka érkezett eddig is más városokból.

Hozzátette, hogy a ’90-es években a választási visszaélések miatt tüntettek a polgárok, ezúttal viszont azért vonulnak utcára, hogy azt megakadályozzák.

Andrej Ivanji, a Vreme hetilap újságírója azonban nem helyesli, hogy az ellenzék a polgári megmozdulás élére akar állni. Mint rámutatott, az emberek eddig nem az ellenzéki pártok miatt gyűltek össze, hanem azért, hogy nemtetszésüknek adjanak hangot és kimondják: senki nem vezetheti őket az orruknál fogva.

Az N1 televízióban tett vendégszereplésekor rámutatott, bár a hatalom nem kívánja kimutatni, de tart a tömegtől, illetve attól, hogy Belgrád után más városokban is megmozdul a nép, hiszen már volt ilyen jellegű tapasztalatuk a miloševići időkben, de akkor más politikai színekben. Szavai szerint ezt a félelmet igazolja az is, ahogy egyes médiumok tudósítanak róla, így kitért a Pinkre, az RTS-re (Szerbiai Rádió és Televízióra), valamint más médiumokra, amelyek szerkesztési politikája hatalomközeli.

Rámutatott arra is, hogy véleménye szerint nem kellene az ellenzéki pártoknak átvenni a tüntetés vezetését, azzal csak tönkretennék azt.