2024. április 20., szombat

Egy átlagos tízéves naponta több cukrot eszik, mint amennyi maximum egy felnőttnek ajánlott

Aggasztó a helyzet egy friss felmérés szerint.

Nyugtalanító eredményeket tett közzé legújabb felmérése után a Brit Egészségügyi Szervezet, a Public Health England.

A szülők megkérdezésén alapuló, országos felmérés alapján a brit tízévesek a napi ajánlott 20-24 gramm cukor helyett több, mint 52 grammot esznek meg. Ez körülbelül 13 kockacukornak felel meg, és bőven felülmúlja a felnőtt szervezetnek ajánlott napi maximumot is.

A britek régóta küzdenek ezzel a problémával: az adatok szerint az általános iskolát elhagyó gyerekek harmada túlsúlyos van kifejezetten kövér, és a kettes típusú diabétesz (tehát ami nem veleszületett) kialakulása is riasztó mértékben növekszik a fiatalok körében.

A Brit Egészségügyi Szervezet már májusban arra tett ajánlást a legnagyobb élelmiszergyártóknak, hogy átlag öt százalékról kettőre csökkentsék az élelmiszerek cukortartalmát. Ezzel egy gyereket évente 2500(!) darab kockacukornyi mennyiségű cukor elfogyasztásától kímélnék meg. Ám a Szervezet szerint a szülőknek is nagy a felelőssége, ezért tájékoztató kampányt indítottak, hogy joghurttal, gyümölccsel, vagy akár édesített gabonapehellyel próbálják kiváltani a gyerekeik étrendjében a rengeteg édességet.