2024. április 20., szombat

Tüzekkel kezdődött az év

Pacséron és Cserepesen voltak bevetésen a tűzoltók

Az év második napjának reggelén Cserepesre (Bački Sokolac), délután pedig Pacsérra kaptak riasztást Topolya község hivatásos és önkéntes tűzoltói. Cserepesen egy fürdőszoba gyulladt ki, Pacséron pedig egy gazdasági udvarban keletkezett tetemes kár.

Nagy Simontól, a bácskossuthfalvi Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy Cserepesen egy fürdőszoba mennyezete kapott lángra.

– Egy lakóház kéményéből kipattanó szikra okozta a bajt. Szerencsére a háziak azonnal észlelték a tüzet, és még időben sikerült segítséget kérniük az oltáshoz. A fürdőszobából sikerült megmenteni a berendezést. A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a ház többi részére nem terjedtek át a lángok. Sajnos a fürdőszoba mennyezete a tűz, illetve az oltás következtében tönkrement – tudtuk meg Nagy Simontól, aki elmondta, hogy 15 óra előtt kaptak újabb riasztást Pacsérra, ahol egy mezőgazdasági melléképület kapott lángra.

– Pacséron egy körülbelül 15x8 négyzetméteres, komoly épületszerkezeti megoldásokkal kialakított disznóól, és a fölé épített szalma-szénatároló kapott lángra és égett le. Az épület melletti górét és a lakóházat szerencsére sikerült megmentenünk a pacséri önkéntesek közreműködésével, mint ahogy a mezőgazdasági gépezetet is. Ennek ellenére az anyagi kár tetemes, hiszen négy anyakoca és a kismalacok bent vesztek az épületben, valamint nagyobb mennyiségű bálás szalma és bekészített tűzrevaló is odalett – tudtuk meg Nagy Simontól.

A bácskossuthfalvi hivatásos és önkéntes egységek 20 emberrel és két tűzoltókocsival, a pacsériak 6 önkéntessel és egy kamionnal vonultak a helyszínre. Nagy Róbert, a pacséri önkéntes tűzoltó testület elnöke hozzátette: szerencse a szerencsétlenségben, hogy nap közben történt a baj, és az özvegyként, egyedül élő háziasszony, S. N., időben észrevette a lángokat.

– A pacséri Branko Radičević utca egyik takaros házának hátsó udvarában, illetve a szomszédságban zajló oltást még nehezítette az, hogy az épületben nagyon sok gyúlékony anyag táplálta a lángokat. Emellett az északi szél erőteljessége folytán a tűz veszélyeztette a fészer melletti górét is. Három órán át igyekeztünk megfékezni a lángokat, illetve parázsmentessé tenni a terepet, körülbelül 20 óráig zajlott az aktív oltás – nyilatkozta Nagy Róbert, a pacséri önkéntes testület elnöke. A tűz pontos okára még nem derült fény, feltehetőleg elektromos meghibásodás okozta a nagy pusztítással járó bajt.