2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

(Újra) munkálatok a kórházépületen

Az intézmény fennállásának a 123. évfordulóját ünnepelték ma a nagybecskereki Dr. Đorđe Joanović közkórházban. Dr. Ivana Tešić, az intézmény igazgatója elégedett a múlt évvel, ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a tartományi támogatásnak köszönhetően az idén jelentős beruházásokat terveznek, javítanak a felszereltségükön és hosszabb szünet után újra munkálatokat végeznek az új kórházépületen.

Az elmúlt év egyik fontos eseménye az intézmény szempontjából az volt, hogy elkezdődött a bonyolultabb szívműtétek végzése a kórházban, mint amilyen az úgynevezett sztentek beépítése és a szívkatéterezés. Emellett újra végeznek pajzsmirigyműtéteket is a legnagyobb bánáti kórházban.

Lecserélték ezenkívül az onkológiai és a palliatív osztályon a szobák bútorzatát, rendbe hozták az épület hűtőrendszerét és a tetőzetét. Az idén a tartományi költségvetésből 64 millió dinárt kapnak diagnosztikai felszerelések beszerzésére, és remélhetőleg az idén elkészül az úgynevezett angio-terem is.

A nagybecskereki kórház szakorvosi rendelőiben évente 260 ezer vizsgálatot végeznek, négyezer műtét van. Közben egyre érezhetőbb az egészségügyi dolgozók hiánya az intézményben, amely a Közép-Bánátban élő  mintegy 190 ezer ember egészségéről visel gondot. Ezért jó, hogy az illetékes minisztérium jóváhagyásával tavaly 82 új dolgozót vettek fel, köztük 17 orvost és 37 ápolónővért. Ugyanakkor 29 dolgozójuk távozott, köztük három orvos és 16 ápolónővér. Jelenleg 978 dolgozójuk van.

Saša Santovac alpolgármester közölte, hogy az önkormányzat köztársasági támogatást kér a kórházépület komplett befejezéséhez, hogy minden osztály az új épületbe költözhessen. Az önkormányzat ebben a szükséges tervdokumentációk elkészítésében nyújt majd támogatást.