2024. március 29., péntek

Népzenétől hangos Tóthfalu

Hatvan részvevő a Dúrmoló Téli Népzenei Táborban
Gergely Árpád fotója

Gergely Árpád fotója

Pénteken kezdődött és kedden zárul a II. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, amelyet a múlt évhez hasonlóan most is a tóthfalui Kaszap István Kollégiumban tartanak. A népzenei táborba olyan általános iskolás és középiskolás diákokat jelentkeztek, akik kezdő és haladó szinten szeretnék gyarapítani, fejleszteni népzenei tudásukat. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezőinek köszönhetően a gyermekek és a fiatalok olyan oktatóktól sajátíthatják el a népzene és -ének alapjait, mint a csókai születésű Hézső Zsolt és a Szentmihályról érkező Flaman István citeraoktatók. Az énekes foglalkozások és a közös éneklések vezetője Csizmadia Anna kupuszinai népdalénekes. Hideg Anna és Türei Lengyel László vendégoktatók Erdélyből érkeztek, és nemcsak adatközlők, hanem a népi énekek gyűjtői is. Az Életfa díjas, csókai Tóth Rozália is népi éneket oktat a táborban lakó gyermekeknek. Az ő irányítása alatt a csókai Csalogány Asszonykórus Vass Lajos-díjat és Bodor Anikó-díjat is nyert.

A kezdő hegedűsöket Szabó András, az óbecsei Fokos zenekar hegedűse, a haladókat pedig Vas Endre, a Juhász zenekar prímása oktatja. Azoknak a gyermekeknek, akik a brácsa mellett döntöttek, Juhász Gyula, a tábor vezetője, a VMMI munkatársa, valamint Szerda Balázs, a Fokos zenekar brácsása adja át az alapokat. A nagybőgős csoportot pedig Dvorácskó Szebasztián, a Juhász zenekar nagybőgőse vezeti.

Juhász Gyula, a tábor egyik fő szervezője szerint Tóthfalu ideális helyszíne a tábornak, mivel a szervezők biztosítani tudják a gyermekek étkeztetését és elszállásolását, valamit zavartalanul folyhatnak a hangszeres és az énekes próbák, mivel elegendő helyiség van a kollégium területén.

– Kezdő és haladó ének-, citera-, hegedű-, brácsa- és nagybőgős csoportban folyik az oktatás. Szerettük volna egy furulyacsoportot is beiktatni a tábor programjába, ám sajnos kevés volt a jelentkező. A legtöbb részvevő az általános iskola felsőbb osztályaiba jár, vagy középiskolás. A tavalyi táborhoz képest újdonságnak számít, hogy a délelőtti foglalkozáson a csoportok csókai dalokat tanulnak meg hangszeren játszani vagy énekelni – tudtuk meg Juhász Gyulától.

A takarodó előtti esti programba a mesemondás is belekerült. Az erdélyi Hideg Anna nemcsak kiváló népdalénekes, hanem mesemondó is. Rajta kívül még Nagy Abonyi Szabolcs is mesélni fog, aki egyúttal a tábor egyik nevelője és felügyelője Virág Kiss Anitával, a VMMI munkatársával együtt. A Dúrmoló egybeesik a felnőtt zenekaroknak szóló népzenei találkozóval, amelyet szintén Tóthfalun tartanak. Ennek köszönhetően a táborba ellátogatnak az óbecsei Fokos zenekar, a szabadkai Juhász zenekar és az adai Pendergő tagjai is, hogy részt vegyenek a gyermekek tábori foglalkozásain.

A tábor oktatói között vannak olyan vajdasági népzenészek, akik annak idején a tóthfalui téli népzenei táborban sajátították el az alapokat. Közöttük van a szentmihályi Flaman István citeraoktató is, aki az 1990-es években járt először Tóthfalun.

– Annak idején dr. Szöllősy Vágó László vezette ezt a tábort, és a jelenlegi tábor több oktatója itt sajátította el az alapokat. Nagyon élvezzük, hogy átadhatjuk a tudásunkat a legkisebbeknek és a fiataloknak. Szavakkal nem lehet kifejezni, hogy mennyit jelent nekem ez a tábor – osztotta meg velünk Flaman István.

A tornyosi Miklós Miklós tavaly is részt vett a Dúrmolón. A másodikos gimnazista nagyon szereti a tábort, mert szerinte könnyű ismerkedni olyan fiatalokkal, akiknek hasonló az érdeklődési körük és a céljaik.

– Már tíz éve hegedülök, megvan az alaptudásom, ezért a haladó csoportba kerültem. Azért jelentkeztem, mert fejlődni szeretnék. Nagyon tetszik Lajkó Félix és Dér Zsolt játéka, viszont a nálam tapasztaltabb zenészek a példaképeim, mert tisztelem őket és felnézek rájuk.

A Dúrmoló január 8-án, kedden 16 órakor egy gálaműsorral zárul, ahol a táborban résztvevő tanulók bemutatják, mit tanultak meg ez alatt a néhány nap alatt.