2024. április 25., csütörtök

Szigorúbb adóellenőrzés

Januártól nem terheli a fizetéseket a munkanélküliségre számolt 0,75 százalékos járulék

Ettől az évtől az adóbevallást szigorúbban ellenőrzik majd, hiszen szigorúbb büntetőpolitikát vezetnek be a visszaélés esetén, jelentette ki Dragana Marković, a Szerbiai Adóhivatal igazgatónője a Blic napilapnak adott nyilatkozatában. Mint arra az igazgatónő rámutatott, ezzel kívánják felszámolni a szürkegazdaságot.

Elemezve a múlt évet rámutatott, Szerbiában 2018-ban az illetékes ügyészségek összesen 878 bűnvádi feljelentést tettek, amely ügyek kapcsán az adócsalás 4,9 milliárd dinárt tesz ki. Kiemelte, az ellenőrzések során 203 millió dinár értékű adókötelezettség elmulasztására derítettek fényt a be nem jegyzett munkavégzés miatt, míg az adómemóriás pénztárgépek ellenőrzésekor 1588 objektumban jegyeztek szabálysértést.

Elmondta, szükség van arra, hogy a törvényt módosítsák és magasabb büntetést szabjanak ki azok számára, akik nem tesznek eleget adókötelezettségeiknek, és ebben a kezdeményezésükben az adórendőrség határozottan lép majd fel. Véleményük szerint ugyanis a magasabb büntetés visszafogná az adócsalás bűncselekményét és növelné az adókötelezettségek betartását.

Dragana Marković elmondta ugyanakkor, hogy adókedvezményekre (adójóváírás formájában) jogosulnak ebben az évben azok, akik az innováció terén új vállalkozásba kezdenek.

– A munkáltató 2019-ben mentesül a fizetésekre és a szociális járulékokra számolt adó száz százaléka alól, ha a munkavállaló fizetése nem haladja meg a 37.000 dinárt – mondta az igazgatónő. Hozzátette ugyanakkor, hogy januártól a munkaadókat már nem terheli a fizetésekre számolt, munkanélküliségi járulék, ami eddig a havi járandóság 0,75 százalékát tette ki.

Elmondta ugyanakkor, hogy az idén az Adóhivatal egyik prioritása az intézmény reformja lesz, aminek egyik fontos eleme, hogy lehetővé váljon az elektronikus úton történő adóbevallás is.