2024. április 25., csütörtök

Több pénz a kisebbségi alapban

A kisebbségek projektumait 30 millió dinárból támogatják, a helyi önkormányzatokét pedig 489 millió dinárból

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium 2019. évi költségvetésében a tavalyihoz képest nagyobb összegeket irányozott elő a Nemzeti Kisebbségi Alap és a Köztársasági Önkormányzati Alap számára, erősítette meg ma Branko Ružić tárcavezető. Mint hozzátette, a Nemzeti Kisebbségi Alapban az idén 30 millió dinár áll rendelkezésre, ez pedig 37,61 százalékkal több mint 2018-ban. A rendelkezésre álló eszközök szétosztásáról a köztársasági kormány Nemzeti Kisebbségi Tanácsával való egyeztetést követően hozzák meg a döntést, mondta Ružić, kiemelvén, hogy a Nemzeti Kisebbségi Tanács fogja meghatározni a prioritást élvező területeket, azaz azokat, amelyek a testület értékelése szerint érdemben járulhatnak hozzá a nemzeti kisebbségek helyzetének a jobbá tételéhez.

– Tavaly a Nemzeti Kisebbségi Alapból 77 szervezet, vagy intézmény részesült támogatásban, 21,8 millió dinár értékben. Ezzel az összeggel a tájékoztatás területén támogattunk konkrét programokat és projektumokat, azzal a céllal, hogy a Nemzeti Kisebbségi Tanács ajánlásával összhangban, hatékonyabbá váljék a nemzeti kisebbségek anyanyelven történő tájékoztatása. A Nemzeti Kisebbségi Alapból támogatott projektumok megvalósításának határideje 2019. június vége. Eddig az albán, a bosnyák és a roma nemzeti kisebbségi közösségek projektumai valósultak meg. A Nemzeti Kisebbségi Alap 15 éven át nem működött, ám az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium tavaly megkezdte a rendelkezésre álló eszközök kiosztását. 2018 egyébként is a kisebbségi jogok éve volt, hiszen a Szerbiai Képviselőház elfogadta a kisebbségek helyzetének érdemi javulását elősegítő törvénycsomagot, majd november 4-én megtartották a nemzeti tanácsi választásokat – taglalta Ružić.

Ami a Köztársasági Önkormányzati Alapot illeti, a miniszter elmondása szerint ebben az alapban az idén 489,3 millió dinár áll rendelkezésre, ez pedig 52 százalékkal több, mint tavaly. 2018-ban a szóban forgó költségvetési alapból 320,1 millió dinárral 59 helyi önkormányzat projektumát támogatták országszerte, magyarázta Ružić, aki úgy véli, hogy a tavalyi támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a helyi önkormányzatok beruházhassanak az infrastruktúrába, vagy erősítsék a helyi közigazgatás hatékonyságát, de kulturális rendezvények is támogatásban részesültek.

Vajdaság területén összesen tizenegy helyi önkormányzat projektumát támogatta a minisztérium. Egyebek között Zenta 6 millió dinárt kapott a városháza kültéri felújítására; Topolya 4,6 millió dinárt fordíthatott a községi képviselő-testület üléseinek elektronikus vezetését lehetővé tevő rendszer kialakítására; Óbecse 1,6 millió dinárt kapott a Becsei Éjszaka (Bečej noću) fesztivál megszervezésére; Karlóca 1,5 millió dinárt kapott a Szüreti Bál megszervezésére.