2024. április 25., csütörtök

Hinni kell magunkban!

Mind nagyobb népszerűségnek örvend Anikó konyhája

Rendhagyó és igencsak merész vállalkozásba kezdett egy fiatal zentai hölgy, akinek Anikó konyhája elnevezésű Facebook-oldala egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nemcsak az egészséges életmódot követő zentaiak, hanem a tartományunk egyéb településein élők körében is.

Váradi Anikó régóta dédelgette nagy álmát, hogy egy olyan vegán ételeket kínáló kuckót hozzon létre, ahol a test és a lélek számára egyaránt egészséges ínyencfalatok készülhetnek. Kezdetben sokat töprengett azon, miképpen vágjon bele ebbe a feladatba, majd elhatározta, hogy kezdetnek elindít egy internetes blogot, és lépésről lépésre halad előre. Különösebb veszítenivalója nem volt. A blog ugyanis ideálisnak mutatkozott arra, hogy az emberekkel megismertesse a tevékenységét. Kezdeti félelmei már a legelején elillantak, ugyanis annyian érdeklődtek az általa kínált ínyencfalatok iránt, amire a legmerészebb álmaiban sem mert volna gondolni. A blog elindítása Anikó szerint remek ötletnek bizonyult, ma is élete meghatározó döntésének tartja. Az internetes napló köré ugyanakkor az elmúlt hónapokban egy kisebb közösség is szerveződött.

Az olvasók közül valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a vegetáriánus és a vegán étrend között. A vegetáriánus nem fogyaszt húst, sőt halat sem, míg a vegán étrendet követők semmilyen állati eredetű terméket, így tejet, tejterméket és tojást sem esznek.

– Sokan különcnek tartják a vegánokat és a vegetáriánusokat is. A „hozzáértők” tudni vélik, hogy az ilyen táplálkozási rendet követők mesterségesen hoznak létre maguknak hiánybetegségeket, pedig az életmód hívei a sportolók, illetve az aktív fizikai munkát végzők körében is kimagasló eredményeket érnek el. A civilizációs betegségek nagy része ugyanakkor szoros összefüggésbe hozható a túlzott mértékű fehérje-, főként húsfogyasztással – magyarázta Anikó, aki rámutatott arra is, hogy minden növényben, magban, gabonában, gyümölcsben, zöldségben található fehérje. A növényekben lévő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek pedig mindennel ellátnak bennünket, amire szükségünk lehet, ahogyan a gyümölcscukrok is kellő, de nem felesleges energiát biztosítanak számunkra. Így az általa készített ételek is tartósítószer-, finomítottfehércukor- és lisztmentesek. Fehér gabona helyett hajdina- és tönkölybúzalisztet használ.

– Ami az alapanyagokat illeti, nagyon büszke vagyok arra, hogy a legtöbb dolgot – mint például a gyümölcsöket, a zöldségeket, a diót vagy éppen a mákot – a helyi termelőktől is be tudom szerezni, ezért ezeket a zentai piacon vásárolom meg. Van egy-két termék, amit nagyban, magától a termelőtől tudok beszerezni, mint például a csicseriborsót és a tönkölylisztet, amelyeket postai küldeményként szoktak kézbesíteni. Törzsvásárlója vagyok a helyi bioboltnak, valamint rendszeresen átjárok Szegedre, az ottani bioüzletbe is. Ott szerzem be a kedvenc őrölt füstölt paprikámat, ami több termékemnek is fontos alkotóeleme, valamint ott vásárolok be csíráztatásra alkalmas magokból is, amelyeket salátaként bárki fogyaszthat. Ez az energiabomba különösen télvíz idején hatásos, amikor nincs akkora választék az idényzöldségekből – mesélte, hozzátéve, hogy kapott negatív visszajelzéseket is. Egy idős bácsi a termékek árát találta túl magasnak, míg egy hölgy az első rendelése után őszintén bevallotta, hogy ezek az ízek nem az ő ízlését tükrözik. Mint mondta, ezeket ellensúlyozza az a rengeteg dicséret, amelyek azt jelzik számára, hogy nap mint nap sikerül méltóképpen helytállnia.

Anikó örömmel számolt be róla, hogy az egyik népszerű zentai kávézó és bisztró két termékét, a vörös lencsés zöldséges fasírtot és a sokak által kedvelt arab ízvilágot tükröző falafelt (mellé friss avokádókrémet) is felvette az étlapjára.

Beszélgetésünk végén leszögezte, senkiből sem szándékozik vegetáriánust vagy vegánt faragni, csupán egy alternatív megoldással szolgál, és az ételein keresztül igyekszik rámutatni egy kicsit más, egészségesebb, kicsit boldogabb élet lehetőségére. Ha ennek folytán valakiben megérett a változtatás gondolata, akkor annak szívesen segít, hiszen tisztában van azzal, hogy mindig az első lépések a legnehezebbek. Anikó szerint tudni kell továbbfejlődni, előrehaladni, álmodni és több lábon állni, mert így mindig szép idők köszöntenek ránk az életünkben.

– Hinni kell magunkban, szeretni kell, amit csinálunk, és lelkesedni érte! – szögezte le végszóként Anikó.