2024. április 19., péntek

A versmondás erősíti a lelket

Szavalóversenyt tartottak a Petőfi iskolában

A Petőfi Sándor Általános Iskolában a múlt év végén tartották meg a hagyományos, Kortárs Költők Gyermekversei elnevezésű versmondó versenyt.

A sorrendben kilencedik szavalóversenyen nagyjából 60-an indultak, a magyar tagozatok alsósai. A versválasztásban tanítónőik voltak a gyerekek segítségére, ők fontosnak tartják, hogy az oktató-nevelő munka mellett a gyerekeknek minél több irányba bővítsék látókörét, és hogy fejlesszék készségeiket. Amellett, hogy fejlesztik memóriakészségüket, kedvet kapnak a versolvasásához is, így az olvasás megszerettetése is a célok közé kerül. Mindenki másképp értelmezi a verset, segíthet a világ és önmagunk megértésében, képzeletünk szabadabb szárnyalásában, a versmondás ugyanakkor erősíti a lelket, önkifejezésünk egyik formája. A szavalás nemcsak kineveli a művészeket, hanem erősíti, fejleszti az érzelmi intelligenciát, segít a kommunikációban, anyanyelvünket ápolja és bővíti szókincsünket. Kultúránk egyik megtartó eszköze.

A Solymossy Viktória (a Solymossy Könyvesház tulajdonosa), Szabó Anikó magyartanár-újságíró, valamint Bálizs Ágnes angol szakos egyetemista összetételű zsűrinek nem volt könnyű dolga. Az 1–2. osztályosok közül 1. helyezettek lettek: Balyi Blanka és Borbás Noémi, 2. helyezés: Stefán Matej és Nagy Laura, 3. helyezés: Kókai Armand, Jovanović Simonida és Kovács Viktor. Hanák Eszter különdíjat érdemelt ki. A 3–4. osztályosok kategóriájában 1. helyezettek: Bába Kristóf és Živanac Beren. 2. helyezés: Kovács Réka, Szántó Róbert, Kovács Dóra, 3. helyezés: Repstok Dóra, Tóth Dániel, Borbás Dominik és Jašarević Igor. Konstantinović Elena és Trkulja Teofil különdíjat érdemeltek ki. Az ajándékkönyvekért a szervezők nagy köszönet mondanak támogatóiknak, a Solymossy Könyvesháznak és Németh Gábornak.