2024. március 28., csütörtök
CSÓKAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Félmilliárd dinár bevételre számítanak

Csókán a község költségvetésbe idén valamivel több, mint félmilliárd dinár bevételre számítanak, ebből fedezik egyebek mellett a közintézmények kiadásait és a dolgozók bérét, ugyanakkor támogatást kapnak belőle a civil szervezetek, a sportklubok és az egyházak is.

Padén idén folytatódik a vízvezeték-hálózat felújítása (Gergely József felvétele)

Padén idén folytatódik a vízvezeték-hálózat felújítása (Gergely József felvétele)

A községi képviselő-testület az év vége előtt fogadta el a 2019-es évre szóló 533 millió dináros költségvetést. A községi büdzséből, valamint a várható tartományi és köztársasági támogatásokból idén folytatódik Csókán és Padén az ivóvízhálózat rekonstrukciója, az utcai fővezetékek cseréje, az Arankán Padénál átívelő új híd tervdokumentációjának a kidolgozása. Padén a tervek között szerepel még az általános iskola épületének a felújítása is. Tiszaszentmiklóson a csatornahálózat műszaki tervdokumentációját finanszírozza a község. Szanádon a csapadékvíz biztonságos elvezetése érdekében utcai vízelvezető árkok készülnek.

A község rendelkezésére áll az előző évekből fennmaradt 76,6 millió dinárt kitevő többlet, amiből 56 millió dinárt tesz ki az állami földterületek bérbeadásából származó bevétel. Tavaly megkezdődött a régóta várt termőföld-tagosítás („komaszáció”). A két évre tervezett tagosítás költségeinek egy részét is ebből finanszírozza az önkormányzat. A képviselők az ülésen jóváhagyásukat adták a szociális központ és a Vöröskereszt községi szervezetének idei munka- és pénzügyi tervére is.

A testület elfogadta az idei évre szóló és az önkormányzati közhivatalokat érintő kádertervet, amelynek értelmében idén a községi közigazgatásba a megnövekedett adminisztratív feladatok ellátására három személy munkába állása várható, de csupán meghatározott időre. Az önkormányzatokról szóló törvény érelmében a csókai községi közigazgatásban legfeljebb 38 személyt foglalkoztathatnak meghatározatlan időre.