2024. március 29., péntek

Az igazságos királyt is kibeszélik

Izgalmas produkcióval zárta a 2018-as évet az Adai Színtársulat

Igen izgalmasnak tekinthető kísérletező jellegű produkcióval zárta a 2018-as évet az Adai Színtársulat, amelynek tagjai december 30-án, vasárnap tartották meg a legújabb, Jusztina-show című előadásuk szakmai bemutatóját. A Mátyás királyról szóló mesék felhasználásával készült produkció a kereskedelmi televíziós csatornákról ismert kibeszélő show-k sajátos világát jeleníti meg a színpadon.

Pozsgai Zsófia és Csuvik Viktor az előadás egyik jelenetében (Horváth Szabolcs felvétele)

Pozsgai Zsófia és Csuvik Viktor az előadás egyik jelenetében (Horváth Szabolcs felvétele)

A Mátyás király emlékév jegyében életre hívott Jusztina-show című előadást az Adai Színtársulat tagjai Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház Pataki-gyűrű díjas színésznője rendezésében állították színpadra, akinek saját bevallása szerint annak ellenére is nagy kihívást jelentett az egymástól igencsak különböző világok találkozásának színpadon való ábrázolása, hogy rendezőként már maga is több kísérletező jellegű produkciót tudhat maga mögött.

– Az Adai Színtársulat tagjai a legutóbbi P. S. című előadásukkal is a határtalan kísérletező kedvükről tettek tanúbizonyságot, hiszen a részben saját szövegeikből, részben a rendező által megálmodott jelenetekből épülő darab világát a Vajdaság-szerte mind nagyobb népszerűségnek örvendő Rokon Ilonka világából merítették, ami engem is igencsak magával ragadott, magam is nagy rajongója vagyok Rokon Ilonkának. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor a társulat vezetői felkértek, hogy rendezzem meg az csoport új előadását, igaz, az az elképzelés, hogy Mátyás királyról szóló meséket adjunk elő kibeszélő show formájában, először némiképp megrémített. Sokáig gondolkodtam azon, hogy miként fogjuk tudni megvalósítani ezt az elképzelést, ám amikor egyre inkább kezdtem elmélyülni a munkában, teljesen magukkal ragadtak a benne rejlő lehetőségek. Szabadjára engedtem a fantáziámat, és ennek eredményeként egy olyan szövegkönyv született, amely lehetőséget kínál a Mátyás királyról szóló történetek hátterében meghúzódó gondolatiság újraértelmezésére, valamint az önfeledt szórakoztatásra is, így az előadás szereplőivel együtt abban bízunk, hogy a produkció a nézők tetszését is elnyeri majd – hangsúlyozta Lőrinc Tímea, aki elmondta, a próbafolyamat annak ellenére is igen izgalmas volt, hogy az összejövetelek megszervezése és lebonyolítása nem mindig volt egyszerű számukra, mivel a fiatalok közül többen jelenleg is Magyarországon tanulnak vagy dolgoznak, ami olykor komoly nehézségek elé állította őket, ezeken azonban a bennük rejlő rengeteg kreatív energiának és rájuk jellemző határtalan tenni akarásnak köszönhetően minden alkalommal sikerült átlendülniük.

– A Mátyás király emlékév alkalmából létrejött előadásunkkal az volt a célunk, hogy a mai kor igényeihez igazodva, a mai kor kommunikációs sajátosságait figyelembe véve próbáljuk meg közelebb hozni a fiatalokhoz Mátyás király alakját, elsősorban azokra a mesékre fűzve fel a darab szálait, amelyek Mátyás király igazságosságát, illetve különleges humorát hivatottak bemutatni az utókornak. Azzal, hogy mindezt sajátos formában, az úgynevezett kibeszélő show-k elemeinek felhasználásával valósítottuk meg, azt szerettük volna bebizonyítani, hogy azok az értékek, amelyek Mátyás királyt jellemezték, napjaink társadalmában is ugyanolyan fontosak, mint amilyenek évszázadokkal ezelőtt voltak – emelte ki Török Ákos, az Adai Színtársulat elnöke, aki elmondta, az előadás nyilvános bemutatóját várhatóan néhány hét múlva tartják meg, amit követően több vendégszereplést is terveznek, a tavasz folyamán pedig reményeik szerint a Bácskertesen megrendezendő Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozóján is megtekinthetik az érdeklődők a több szempontból is különleges produkciót.

Az Adai Színtársulat Jusztina-show című előadásának létrejöttét Ada község önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Jusoft Informatikai Kft., a TM-People International Kft. és az adai Szarvas Gábor Könyvtár támogatta.