2024. március 28., csütörtök

Szenvedés az első breakig

Mint tavaly a US Open 1. fordulójában, Fucsovics Márton most Dohában is megizzasztotta a világelső Novak Đokovićot, aki a második játszma utolsó játékáéig, pontosabban a saját első breaklabdájáig szenvedett. Amikor végre elnyerte a magyar játékos adogatását, Novak rutinosra váltott, és a döntő játszmában már a megfelelő színvonalon teniszezett. Đoković a dohai negyeddöntőben az orosz Andrej Rubljov és a grúz Nikoloz Bazilasvili meccsének továbbjutójával találkozik.

Györe László a púnai 1. fordulóban nem boldogult könnyen a hazai pályán szereplő ismeretlen indiai Arjun Kadhéval, de megvédte tavalyi pontjait, és a ranglistán 6. dél-afrikai Kevin Andersonnal játszhatott a negyeddöntőért. A zentai teniszező tisztesen helytállt, az első szettben 1:4-ről mentett rövidítésre, a másodikban pedig egy játszmalabdája is volt. Györe a hétvégén az aucklandi selejtezőben indul az újabb pontok reményében.

Dušan Lajović nem remekelt, de legyőzte Adrian Mannarinót és Ričardas Berankist is, már 45. a ranglistán, és a dohai negyeddöntőben az olasz Marco Cecchinatóval játszhat.

Andy Murray győzelemmel tért vissza, de a brisbane-i 2. fordulóban már nem bírt el az orosz Danyiil Medvegyevvel, Stan Wawrinka az orosz Karen Hacsanovot verte a dohai rajton, Rafael Nadal pedig Brisbane-ben visszalépett, és kérdés, hogy játékképes-e lesz az Australian Openen.

Két fiatal szerbiai, Miomir Kecmanović és Ivana Jorović nagyszerűen rajtoltak. Kecmanović a brisbane-i selejtezőben szép sikerként nyert a japán Taro Daniel ellen, majd a táblán felülmúlta a tapasztalt argentin Leonardo Mayert is, végül egyetlen breakkel kapott ki Miloš Raonićtól, és öt helyet halad a ranglistán. Jorović a sencseni selejtezőben román és ukrán lányt vert, a táblán óriási meglepetésre a francia Caroline Garciát is felülmúlta, majd a negyeddöntőért a harmadik játszmában 3:0-s vezetésről bukott el a valaha ranglistamásodik orosz Vera Zvonarjovával szemben. Ivana 43 pontot szerzett, és 15-öt javít a ranglistán. A jövő héten mindketten az Australian Open selejtezőjében is jeleskedhetnének.

Babos Tímea nevét is – Aleksandra Krunićtyal és Olga Danilovićtyal együtt – azok között a teniszezők között említhetjük, akik az egyéniben már a rajton veszítettek. A magyart kisebb meglepetésre a kanadai Bianca Andreescu múlta felül.