2024. április 19., péntek

Határon túli magyar focikörkép

Csíki csoda a kupában, csallóközi klubrekord

Az őszi idényben nem panaszkodhattak az anyaország határain kívül élő magyar focidrukkerek, hiszen sok sikerélményben lehetett részük mind Erdélyben, mind a Felvidéken, valamint a topolyai TSC eredményei miatt nekünk, délvidéki magyaroknak is volt okunk az örömre.

Az összmagyarság körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DAC 1904 csapata számára egy kicsit szokatlanul indult az új idény, a dunaszerdahelyi klub ugyanis 25 év után ismét kijutott a nemzetközi porondra. A sárga-kékek az elmúlt szezonban elért 3. helyük jogán indulhattak az Európa-liga selejtezőiben, ahol sikerült is venniük az első akadályt (a tbiliszi Dinamót búcsúztatták), a következő körben azonban a minszki Dinamo már túl nagy falatnak bizonyult. A fiatal játékosokból álló csallóközi gárda még Marco Rossi irányításával kezdte el az idényt, majd miután az olasz szakembert kinevezték a magyar válogatott szövetségi kapitányává, a német Peter Hyballa vette át a csapatot. A 43 éves edzővel pedig szárnyalt a felvidéki együttes, Vida Mátéék ugyanis a klub történetének legjobb őszét produkálva a 2. helyen zárták a szlovák pontvadászat első felét, nyolc ponttal lemaradva az éllovas pozsonyi Slovan mögött. Az őszi idényben a dunaszerdahelyiek legeredményesebb játékosa az elefántcsontparti Vakoun Issouf Bayo volt, aki 10 gólt szerzett, míg Vida Kristopher nyolcszor, az ősz legjobb DAC-játékosának megválasztott magyar válogatott Kalmár Zsolt pedig négyszer iratkozott fel a góllövők közé. A felújított Mol Arénába az ősszel átlagosan 7500 néző látogatott ki, ami messze a legnagyobb nézőszám Szlovákiában, volt több olyan játéknap is a Fortuna Ligában, amikor a szerdahelyi stadionban többen szurkoltak, mint a szlovák élvonal összes többi mérkőzésén együttvéve.

A román Liga 1-ben szereplő Sepsi OSK gárdája eléggé hullámzó teljesítményt nyújtott a bajnokság első felében, a sepsiszentgyörgyieknek azonban még így is sikerült a táblázat első felében végezniük. A 4. helyen áttelelő piros-fehérek az ősz folyamán négyszer is kikaptak hazai pályán, idegenben viszont meglepően jól teljesítettek, és a román kupában is bejutottak a legjobb nyolc közé. Hadnagy Attiláék legemlékezetesebb őszi mérkőzése a 18. fordulóban megrendezett Sepsi–FCSB bajnoki volt, melyen a székely gárda 4:2-re tudott nyerni az egyszeres BEK-győztes bukarestiek ellen. A Sepsi jó eredményei ellenére a székelyföldi foci legnagyobb őszi sikerét egy másik ottani csapat aratta, a III. ligában versenyző Csíkszeredának ugyanis a fővárosi óriáson, a 18-szoros bajnok Dinamón keresztül sikerült bejutnia a román kupa negyeddöntőjébe. A november 1-jén megrendezett Csíkszereda–Dinamo összecsapáson a hazaiak az 52. percben nagy meglepetésre már 2:0-ra vezettek, a Ceauşescu-korszakban a belügyminisztérium csapatának számító Dinamo azonban a mérkőzés végéig egyenlíteni tudott, majd a kétszer tizenöt perces hosszabbítás 20. percében már a bukarestieknél volt az előny. A végig bátran futballozó csíkiak azonban nem adták fel, a 114. percben sikerült 3:3-ra módosítaniuk az állást, így a továbbjutásról büntetőpárbaj döntött. A csíkszeredai klub történetének első villanyvilágításos meccsén a hazaiak hihetetlen izgalmak után, 21 tizenegyesrúgást követően 6:5 arányban megnyerték az idegek csatáját, és nagy meglepetést keltve ők jutottak tovább a nemzeti kupában. A piros-feketéknél egyébként nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre is, az egyesület korosztályos csapatai rendre jól szerepelnek az országos ligákban. Decemberben a csíkiak U12-es leánycsapata országos bajnoki címet nyert Kolozsváron. A szeredai lányok a döntőben a székelyudvarhelyi Vasas Feminát verték 2:1-re, melynek felnőttcsapata a 3. helyen zárta az őszt a román női Szuperligában.

Régiónkban az I. ligában szereplő topolyai labdarúgóklub próbálja meg maga mögé állítani a délvidéki magyar közösséget. Az ősszel a Szuperligát megcélzó TSC hazai mérkőzésein magyar nyelvű szurkolástól volt hangos a zentai városi stadion, a kék-fehérek szurkolóinak legnagyobb őszi dobása azonban egy vendégszereplés volt: november 21-én magyar szurkolói rigmusoktól visszhangzott a híres-hírhedt belgrádi Marakana, a Crvena zvezda–TSC kupameccsen ugyanis szép számmal képviseltették magukat a topolyai csapat szimpatizánsai, akik a 4:1-es vereség ellenére is végig hangosan biztatták csapatukat.