2024. április 24., szerda
FEHÉRVÁRI FUTBALLFESZTIVÁL

Délvidéki sikerek

Székesfehérváron december 27. és 30. között immár 19. alkalommal rendezték meg a Fehérvári Ünnepi Futballfesztivál elnevezésű nemzetközi teremlabdarúgó-tornát, melyen ezúttal négy országból 60 csapat vett részt. A 2018-as vetélkedésen régiónkat négy csapat képviselte, és nem is akárhogyan, hiszen közülük kettő is első lett a saját kategóriájában.

A hat csapatot felvonultató női mezőnyben a magyarkanizsai együttes a nyitómérkőzésén 3:1-re nyert a román élvonalban szereplő székelyudvarhelyi Vasas ellen, a második meccsükön a lányok 5:1 arányban kikaptak a házigazda Ikarusz-Maroshegytől, ám a nagyarányú vereség ellenére is továbbjutottak csoportjukból. Az egyenes kieséses szakaszban a délvidéki lányok azután már jobban összpontosítottak, és előbb Knežević Milana góljával legyőzték a Baracs gárdáját, majd a döntőben visszavágtak az Ikarusz-Maroshegy csapatának, a győztes találatot Balázs Bettina szerezte két perccel a lefújás előtt. A női torna legjobb játékosának a már említett törökkanizsai Kneževićet választották meg, aki cseleivel többször is az őrületbe kergette az ellenfelek védelmét.

A magyarkanizsai hölgyek sikere után egy nappal a topolyai U11-es fiúcsapat is pályára lépett a Videoton Oktatási Központ sportcsarnokában, és az ezúttal szürke szerelésben focizó TSC-s srácok produkciójára nem is lehetett panasz, Boris Drašković tanítványai ugyanis mindvégig magabiztos teljesítményt nyújtva szerezték meg az első helyet. A kék-fehérek mind a négy mérkőzésüket fölényesen megnyerték, a döntőben 3:0 arányban bizonyultak jobbnak a kárpátaljai Beregvidék csapatánál. A székesfehérvári vetélkedésen 26 gólig jutó topolyaiak három találkozót is lehoztak kapott gól nélkül, így nem meglepő, hogy kapusukat, Bakos Alexet választották meg az U11-es torna legjobb hálóőrének.

A férficsapatok bombaerős mezőnyében két észak-bácskai gárda is indult, közülük a szabadkai Tebra ért el jobb eredményt. A Horgos 1911 labdarúgóira épülő csapatnak második legjobb csoportharmadikként sikerült továbblépnie az egyenes kieséses szakaszba, ott azonban Szabó Kornéléknak nem volt szerencséjük, hiszen a profi futballistákkal (Lang Ádám, Novotny Soma) felálló Jóbarátok csapatával kellett megvívniuk. A délvidéki gárda végig pariban volt ugyan, a végén azonban beigazolódott a papírforma, és az esélyesebb anyaországiak 2:0-s győzelmet ünnepelhettek. A csoportküzdelmek során egy 6:0-s sikert és két 2:2-es döntetlent elérő szabadkaiak góljain Törteli Krisztián (2), Tóth Péter (2), Szabó Kornél (2), László Bálint, Káposzta Tamás, Buza Attila és Lévai Kálmán osztozott. A több vidéki játékossal megerősített csantavéri együttesnek minden csoportmeccsén sikerült vezetést szereznie – mindháromszor a magyar III. osztályban focizó kishegyesi Dudás Dániel juttatta vezetéshez a piros-feketéket –, ám Szabó Flóriánék egyik alkalommal sem tudták megőrizni az előnyüket, így csoportutolsóként zárták a nagyszabású Fejér megyei versenyt.

A négynapos torna ideje alatt a Magyarkanizsa NLK küldöttsége emlékezetes stadiontúrán is részt vehetett, a Tisza menti hölgykoszorú ugyanis kívülről és belülről is megtekinthette a Vidi FC nemrégiben átadott új otthonát, a szupermodern Mol Arénát.