2024. április 25., csütörtök

Fegyvert ajánlanak az amerikai tanároknak

Az amerikai oktatási intézmények védelmének teljes és mélyreható reformját javasolja a tavalyi parklandi iskolai mészárlásról készült végleges jelentés, amelynek részleteit a héten ismertették. A 400 oldalas dokumentum készítői a többi között állást foglalnak a tanárok nem kötelező érvényű, de ajánlott felfegyverzése mellett, és szorgalmazzák menedékövezetek kialakítását az iskolákban. Ezek olyan terek, ahol egy lövöldözés, tömegmészárlás vagy kisebb incidens idején a diákok és a tanárok meghúzhatják magukat. A javaslat szerint ezeket a helyeket a termek bejárati ajtóból nem látható részein lenne célszerű kialakítani.

A jelentést a floridai kormányzó megbízásából egy különleges vizsgálóbizottság állította össze. A nyolc hónapig tartó munkában rendőrök, valamint az igazságszolgáltatás és az oktatásügy több szakembere vett részt. A bizottság immár arra törekszik, hogy az ajánlásokat minél több helyen érvényre juttassa.

A Florida déli részén, Miami mellett fekvő Parkland városka középiskoláját 2018. február 14-én támadta meg az intézmény egyik korábbi (kicsapott) diákja, a 19 éves Nikolas Cruz. Amint bejutott az épületbe, lőfegyverrel tüzet nyitott a tanulókra.

Az iskola területén ugyan voltak rendőrök, de a félautomata puskával felszerelt ámokfutót nem sikerült megfékezniük. A támadó 17 embert megölt és többeket megsebesített. Később kiderült: mentális betegséggel küszködött, ám ennek ellenére jogszerűen fegyverhez juthatott.

A mészárlás után ismét fellángolt az országos vita az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról, illetve az iskolák biztonságának további megerősítéséről. Donald Trump elnök – aki a Fehér Házban fogadta a lövöldözést túlélő diákok egy csoportját – már akkor jelezte: felfegyverezné a tanárokat, hogy így vegye elejét hasonló tragédiáknak. Hangsúlyozta viszont azt is, hogy a tanárok felfegyverzése csak akkor hozhat eredményt, ha az oktatók tudnák kezelni is a tűzfegyvereket.