2024. március 28., csütörtök

Ír útlevélért kilincselnek a britek

Megállapodás nélküli Brexit esetén súlyos recesszió jöhet az Egyesült Királyságban

Egyre türelmetlenebbek a britek a Brexit körüli huzavona miatt. A parlament januárban szavaz a megállapodásról. Sokan alig várják, hogy hazájuk (márciusban) kilépjen az EU-ból, mások azonban maradnának. Ha másként nem, ír útlevéllel, ami iránt egyre nagyobb a kereslet.

Még sosem akart annyi brit állampolgár ír útlevelet szerezni magának, mint 2018-ban. A tülekedésnek prózai oka van: így próbálnak legalább fél lábbal az EU-ban maradni.

Az ír útlevelet kérvényező britek száma tavaly már megközelítette a kétszázezret, ami rekordnak számít. Egyetlen év alatt 22 százalékkal emelkedett az igénylések száma. Az EU elhagyását, vagyis a Brexitet megerősítő 2016-os népszavazás óta egyre több brit folyamodik a szomszédos országban útlevélért.

A Brexit-megállapodás már rég elkészült, az EU és Theresa May brit miniszterelnök is rábólintott, csakhogy az Egyesült Királyság parlamentjében szinte senkinek sem felel meg az alku. London ezért decemberben engedményeket kért, ám Brüsszel elutasította a kérést. Azzal érvelt, hogy a jelenleginél jobb megállapodásra nincs esély. Brüsszel azt is közölte, hogy a maga részéről lezártnak tekinti a kérdést, így már csak a brit parlament döntésére vár.

A brit törvényhozásban azonban patthelyzet alakult ki. Ezért szinte már senki sem tudja, hogy megállapodás nélkül esnek-e ki márciusban az EU-ból, vagy egyáltalán lesz-e Brexit. Az idő azonban sürget, és januárban dönteni kellene a kilépés feltételrendszeréről szóló egyezségről.

Az óév végén a brit külkereskedelmi miniszter arról beszélt, hogy bajban lesz a kormánya, ha a képviselők nem szavazzák meg a megállapodást. Liam Fox kijelentette: elutasítás esetén, nem adna 50 százaléknál sokkal több esélyt a tervezett márciusi kilépésnek.

A január harmadik hetében esedékes parlamenti szavazáson két választás lehetséges: a megállapodás elfogadása, vagy az, hogy nem lesz Brexit. Az egyezmény jóváhagyásához egyelőre nincs meg a többség az alsóházban.

A britek jó részét azonban nemcsak ez nyugtalanítja, hanem pénzügyi helyzetük alakulása is. A szigetország legnagyobb közvélemény-kutató intézménye, a YouGov év eleji felméréséből az derül ki, hogy a lakosság alig 13 százaléka bízik javulásban. A megkérdezettek 37 százaléka azt valószínűsíti, hogy anyagi helyzete nem változik az idén, 40 százaléka azonban attól tart, hogy visszaesik a bevétele.

Az állásukat nem féltik annyira. A relatív többség (41 százalék) biztosnak érzi a munkahelyét.

Ám az ország gazdasági állapotát meglehetősen borúlátóan ítélik meg. A felmérés résztvevőinek 36 százaléka (nagyon vagy meglehetősen) jónak, 41 százalék viszont rossznak tartja a gazdasági helyzetet.

Pesszimista a jegybank (BoE) is. Szerinte gyengültek a gazdaság rövid távú növekedési kilátásai, és a vállalati szektor termelésnövekményét mérő legtöbb felmérés is romlott az elmúlt hónapokban, elsősorban a Brexit körüli huzavona miatt. A BoE arra is figyelmeztet, hogy a bizonytalanság hatására az utóbbi három negyedévben csökkent a brit üzleti szektorban végrehajtott beruházások értéke.

A brit nagyvállalatok vezetőinek 95 százaléka is a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságot tartja a gazdaság legnagyobb problémájának. Igencsak borúlátóan ítélik meg a gazdaság kilátásait a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Londoni elemzők pedig attól tartanak, hogy a (megállapodás nélküli) brit kilépés akár mély recessziót is okozhat az országban.