2024. március 28., csütörtök

Felrobbantotta magát két terrorista Tunéziában a rendőrséggel folytatott tűzharcban

Felrobbantotta magát két terrorista Tunéziában, miután tűzharcba keveredett a biztonsági erőkkel csütörtökön a fővárostól délre fekvő Zsilma városban - közölte a belügyminisztérium.

A közlemény szerint a terroristák azután végeztek magukkal, hogy a biztonsági erők bekerítették őket búvóhelyükön.
A 2011-es tüntetések óta, amelyek megdöntötték az akkori államfő, Zin el-Abidin Ben Ali uralmát, Tunéziának többször gyűlt meg a baja a szélsőséges iszlamistákkal, akik elsősorban a kis észak-afrikai ország Algériához közeli határának mentén bujkálnak.
Hivatalos becslés szerint mintegy 3000 tunéziai állampolgár csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez és más iraki, szíriai és líbiai radikális csoportokhoz, a nagy munkanélküliség pedig további feszültségeket okoz a népesség körében, elsősorban Tunézia déli és középső részén. A legsúlyosabb a 2015-ös év volt ebben a tekintetben, amikor három nagyobb merénylet történt: kettő közülük turisták ellen, a harmadik pedig a fővárosban az elnöki őrség egyik autóbusza ellen irányult. Ez utóbbiban tizenketten haltak meg. Az IÁ jelentkezett mindhárom merénylet elkövetőjeként.