2024. április 26., péntek

Egyik különadót, a másik kapzsisági illetéket fizet

Különadókat vezet be Románia januártól. A hír az érintettek heves reakcióját váltotta ki, a tőzsdét pedig oly mértékben rengette meg, amire nem volt példa az országban. A legfontosabb 13 vállalat részvényárfolyamának mozgását tükröző bukaresti tőzsdeindex (BET) az elmúlt napokban csaknem húsz százalékot zuhant. Néhány cég papírjai (köztük a bankoké) még ennél is nagyobb veszteséget szenvedtek.

A rengést a kormány rendelete okozta. Ebből kiderül, hogy több ágazat jó néhány szereplőjének (főként nagyvállalatnak) kell az eddiginél mélyebben a zsebébe nyúlnia, majd az előkotort pénzt az államkasszába befizetnie. A bankoknak, valamint az energetikai és a telekommunikációs cégeknek mindenképpen. A kormány őket sújtaná a leginkább, de másokat is.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a távközlési cégek 2019-től az üzleti forgalmuk három százalékának megfelelő adót lesznek kötelesek fizetni (az eddigi 0,4 százalék helyett). Az energetikai vállalatok esetében ez két százalék. Az utóbbiak ráadásul a díjszabással sem „játszadozhatnak”, mert a kormány 2022-ig (vagyis három évre) befagyasztja a lakossági áram és a belföldi kitermelésű földgáz árát.

A pénzintézetek sem ússzák meg. Rájuk akkor rónak ki adót, ha két százaléknál magasabb bankközi hitelkamatokkal dolgoznak. Az esetükben kapzsisági illetéknek nevezett összeg értékét a vagyonmérlegüktől függően határozzák meg.

Az új szabályozás célja valószínűleg az, hogy a koalíció két pártja előteremtse a pénzt a választási kampányban ígért jelentős bér- és nyugdíjemelésekhez. Persze az is lehet, hogy a kormány igyekszik minél nagyobb tartalékot felhalmozni a rossz időkre. A gazdaság ugyanis két éve kiválóan teljesít, a növekedés EU-szinten is rendkívül dinamikus, sőt élvonalbeli. Szóval van miből feltölteni a kincstárat.

A megnövelt adó fizetésére kötelezettek azonban ellenzik mind az időzítést, mind az újabb pénzbeszedést, miként annak módját is. Szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a váratlan döntés (vagyis a politikai kiszámíthatatlanság) bizonytalanságokat, bizalomvesztést okozhat a román piacon, s ez visszavetheti a beruházásokat.

Az érintett vállalatok egyre hangosabban bírálják a koalíciót. Telekommunikációs cégek sokasága közös közleményben tiltakozott az intézkedés ellen. A szolgáltatók szerint a jelentősen megnövelt adóteher fejlesztéseket akadályoz meg, beleértve a legújabb mobilkommunikációs hálózati rendszer (5G) kiépítését.

A fekete-tengeri földgázkitermelésbe befektetni szándékozó OMV-Petrom cég pedig arra figyelmeztette Viorica Dăncilă miniszterelnök kormányát, hogy a különadó kivetése veszélyezteti az ország energetikai biztonságát, a beruházásokat és a munkahelyeket.

A hatalom azonban hajthatatlan. Sőt a bírálóit felszólította, hogy ne fenyegetőzzenek, és ne is zsarolják az államot, mert azzal úgysem érnek el semmit.