2024. április 25., csütörtök
PRIVATIZÁCIÓ A GYAKORLATBAN

Még nyolcvanöt vállalatot kellene eladni

Elégedett a Gazdasági Minisztérium az utóbbi három év privatizációs eredményeivel: több mint 400 vállalatnak találtak beruházásra kész gazdát. A múlt év elején még 122 cég volt a „várólistán”, mára azonban 85 maradt. Néhány magánosítási eljárás most van folyamatban, lezárásuk a következő hetekben várható, és a szaktárca reméli, hogy január végén már csak mintegy 80 vállalat magánosítását kell megoldani.

„Ezek a cégek az országos költségvetés tekintetében abszolút semlegesek. A nagyobbak némelyike, pl. a Simpo vagy a Yumco, az átszervezési terv elfogadásának útján halad. Az idén várható a pancsovai Petrohemija vegyi művek sorsának megoldása, ezekben a napokban, hetekben kedvező jelzések érkeznek, még elemeznünk kell, hogy mi lenne a legjobb az állam számára” – nyilatkozta a Tanjugnak Dragan Stevanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára. A szaktárca arra számít, hogy 2019-ben befejezik a FAM privatizálását is: a kruševaci kenőanyaggyártó üzem iránt az amerikai Valvoline érdeklődik, melyet a szerbiai illetékesek komoly beruházónak tartanak.

Stevanović összefoglalója szerint 2018-ban összesen 23 nyilvános felhívást jelentettek meg vállalatok privatizálására, 7 cég tőkéjének eladásából nem egész hatmillió euró bevételre tett szert az állam, a legnagyobb kihívást jelentő vállalatok közé tartozó belgrádi PKB mezőgazdasági korporáció vagyonát pedig 121 millió euróért adták el. Tavaly oldották meg a Bor Bányászati és Kohászati Központ stratégiai partnerségi kérdését: a kínai Zijin Mining 350 millió dollárt fizetett be feltőkésítésre, s tervei szerint a következő hat évben további 1,26 milliárd dollárt fektet a vállalatba.

16 privatizálásra szánt cégben megindították a csődeljárást, illetve ki is hirdették a csődöt, mint pl. a pancsovai HIP Azotara műtrágyagyárban, 13 esetben pedig leállították a magánosítási folyamatot.

Öt nyilvános felhívásra most lehet jelentkezni: a Hidrotehnika, az Újvidéki Kikötő, a valjevói sörgyár, a Velika Drenova-i Plantaže és a lajkovaci állategészségügyi létesítmények várnak új tulajdonosra.

Stevanović szerint a szakminisztérium indokoltan elégedett a múlt év eredményeivel, hiszen eredetileg úgy számították, hogy az esztendőt 100 vagy lehetőleg valamivel kevesebb eladatlan vállalattal zárják, és végül csak 85 maradt. A gazdasági államtitkár kiemelte, fontos, hogy a bori bányamedencében mind az 5000 ember a munkahelyén maradt, és hogy az Al Dahra is átvette a PKB 1700 munkását, a többinek pedig végkielégítést adott.