2024. április 24., szerda

Még mindig kevés a donor

A transzplantációról szóló törvény hatását csak 2-3 éven belül tapasztaljuk

A múlt évben a szervátültetésnek köszönhetően összesen 64 életet sikerült megmenteniük az orvosoknak. Ehhez 23 elhunyt személy családjának jóváhagyása kellett. Nekik köszönhetően öt transzplantációs központban 38 vese-, 16 máj- és 10 szívátültetést hajtottak végre.

A legtöbb beavatkozást a Szerbiai Klinikai Központban végezték el, összesen 44-et, vagyis 19 vese-, 10 szív- és 15 májátültetést.

A donorok száma alacsony, így a legtöbb páciens, akik számára a szervátültetés az egyedüli gyógyulási lehetőség, sokszor nem tudják kivárni a sebészeti beavatkozást.

A szomszéd országok, köztük Horvátország, jelenősen többet tett a szervátültetés terén. Horvátországban évente 250 vese-, 150 máj- és minegy 50 szívátültetést hajtanak végre. Ehhez őket az a transzplantációs törvény segítette, amit tavaly Szerbia is elfogadott, miszerint minden polgár potenciális szervdonor, ha erről életében nem nyilatkozik másként. Tekintettel arra, hogy csupán öt hónap telt el az óta, hogy Szerbiában életbe lépett ez a törvényrendelkezés, a szakemeberek szerint még mindig korai nyilatkozni arról, hogy meghozta-e a várt eredményt.

Svetozar Putnik, a Szerbiai Klinikai Központ szívsebésze szerint az új törvény hatását csak két-három év múlva lehet érzékelni. Tavaly 10 szívbeültetést hajtottak végre, de további 30-40 páciens vár erre a beavatkozásra. Többségük 30–40 éves, gyermek nem szerepel a várólistán. Azoknál, akiknél sürgős a beavatkozás, és nem tudnak várni, más módszert alkalmaznak, mégpedig ideiglenesen szívpumpát, azaz műszívet ültetnek be.

Veseátültetésre jelenleg  csaknem 150 páciens vár.