2024. március 29., péntek

Mi a siker?

Gyökerekről, mérföldkövekről, önkeresésről, példaképekről vallott Sóti Juli és Pakai Ákos a zentai BeeHome Közösségi Házban

A Példaképp rendezvénysorozat egyik leghangulatosabb állomásának lehettek vendégei mindazok, akik még az óév utolsó napjaiban Sóti Juli énekesnő és Pakai Ákos okleveles közgazdász bemutatkozásán voltak jelen a BeeHome Közösségi Házban.

Az ifjú pár, a korábbi vendégekhez hasonlóan a gyökereikről, pályafutásuk kezdetéről és meghatározó mérföldköveiről, elveikről meséltek Máriás Endre kérdéseire válaszolva. Sóti Julit az igényes zenét kedvelő fiataloknak nem kell különösebben bemutatni. Juli a zentai/adai Sin Seekas és a szabadkai Night Crusiers együttesek énekesnőjeként zenekaraival nemcsak a vajdasági, hanem a magyarországi könnyűzenei színtéren is egyre népszerűbb, ezenkívül pedig a Pannon Rádió műsorvezetőjeként tevékenykedik. Párja, Ákos pedig a szakmájában történő munkavégzéssel ideiglenesen felhagyva jelen pillanatban az önkeresés időszakát éli, s életét huzamosabb ideje önkéntességgel, s az ezzel járó világjárással tölti. Elmondása szerint a világ számos országában tapasztalt élmények mellett új inspirációt is szerzett, amelyet reményei szerint a későbbiekben a munkája során is hasznosítani tudja majd. A gyökereket illetőleg Juli az est folyamán elmesélte, hogy otthonából elsősorban a néptáncot és a népzenét hozta magával, ugyanakkor elmondása szerint elég lázadó fiatal volt, így, ahogyan fogalmazott, „amennyiben a szülei rockzenével foglalkoztak volna, akkor biztos, hogy belőle népzenész lett volna”, de mindazt az energiát, amit a szülei és testvérei a népzenébe fektettek, ő a saját útjába igyekszik belehelyezni.

Az énekesnő szerint talán lázadásból választotta a másik utat, de az is sokat nyomott a latban, hogy teljesen más a hangkaraktere.

Juli egyébként már 15–16 évesen színpadra került az adai Fekete Bárány metál zenekar tagjaként, ahol megvalósíthatta önmagát. A zenekar felbomlását követően a Flashback zenekar tagja lett, amellyel rengeteget koncertezett. Az énekesnő szerint minden hétvégén felléptek valahol, s ez rányomta a bélyegét az életére. Ugyanis nem volt ott a bulikon, a középiskolai szülinapokon. Ehelyett zenélt és nem utolsósorban pénzt is keresett – mesélte, s hozzáfűzte azt is, hogy ez a világ nagyon tetszett neki, de közben azt is érezte, hogy nagyon jó lenne tovább fejlődni és más stílusokat is kipróbálni, így meghallgatva egy zentai énekes tanácsát s beiratkozott az énekeseket, zenészeket képző Kőbányai Zenei Stúdióba, amit be is fejezett, majd pedig Újvidéken a Magyar Tanszéken is oklevelet szerzett. Ákos a közgazdasági fakultást követően első munkahelyén esélyt sem látott a továbblépésre, s így felmondott, és egy budapesti könyvvizsgáló cégnél helyezkedett el, s ez egyfajta ugródeszka is volt a karrierjében. Egy bizonyos idő múlva viszont mégis úgy döntött, hogy szünetelteti a közgazdászi pályafutását. Mint ahogyan elmesélte, az egyetemet követően legtöbben tartanak egy szünetet a tanulás után. Ez viszont számára elmaradt, s ezért akkor, amikor úgy látta, hogy a karrierjét illetőleg a szikra még ugyan megvan, de ez nem hozza tűzbe a munkáját illetőleg, úgy határozott, hogy most pótolja be mindazt, ami elmaradt tíz évvel ezelőtt, s egy, különböző országokba önkénteseket toborzó weboldalra regisztrálva talált egy fantasztikus helyet, amire jelentkezett, s alkalmazták is őt.

A beszélgetés folytatásában a siker kapcsán Juli elmondta, hogy ő ezt elsősorban szakmai értelemben éli meg, különösen akkor, amikor olyan emberek között lehet, akiknek a társaságában jól érzi magát, s akiknek a közössége pozitív energiát ad át, s lehetőséget teremt a közös szárnyalásra is. Hozzá hasonlóan Ákos kifejtette, hogy számára a siker elsősorban azt jelenti, hogy sikerül elérni olyan dolgokat, amelyeket megálmodott magának. Az ifjú pár egyetértett abban is, hogy példaképeiknek a szüleiket tartják, akiknek az életéből és munkásságából jelenleg is nagyon sokat tudnak meríteni.