2024. április 26., péntek

Köszöntő

Megbolydult és talmi értékeket majmoló világunkban az elbizonytalanodás kerítette hatalmába azokat az embereket is, akik még hisznek a hagyományos értékekben, köztük a családnak és a nemzetnek a megtartó és összetartó erejében, nem pedig a pénz mindenhatóságában. Erőszakba torkolló tüntetések igyekeznek megrengetni az egész Európát, és hatalmukba keríteni azokat is, akik még nem fordultak el őseik örökségétől.

Szűkebb hazánk sem kivétel ez alól: a bizonytalanság és a nagyon apró lépésekben araszoló fejlődés nem nyújt kellő kapaszkodót a megnyugtató jövőkép kialakulásához, s a reményvesztettek olyan országba vándorolnak, ahol legalább az anyagi biztonságukat megalapozhatják.

Ezt mondhatjuk el a múló évről, ám azt is, hogy – az anyaország támogatásának köszönhetően – biztató, sokakat megtartó és itthon marasztaló segítség érkezik intézményeink és a vajdasági magyar közösség részére, és ez derűlátóbb jövőképet festhet legalább annak az időszaknak az áthidalására, amelyben élünk. Hagyományos értékeink őrzése mellett derűlátásra is szükség van ahhoz, hogy bizakodva lépjünk az új esztendőbe, hogy újabb egy év elmúltával a mostaninál már derűsebben tekintsünk vissza.

Napilapunk, a Magyar Szó, a 75. életévébe lépett, 2019-ben ünnepeljük fennállásunk háromnegyed évszázadát. Ezt jelzi a fejlécen integető zászlócska a 75 évvel, amely mostantól kezdve mindennap ott lesz az újság címlapján. A múltban a sikeres időszakok mellett az újság számos viszontagságos, a létét is veszélyeztető éveken ment át, de megmaradt. Hiszünk abban, legalábbis őszintén reméljük, hogy lapunkhoz hasonlóan olvasóinkra is kevesebb megpróbáltatás, több siker és öröm vár jövőre, mint a lezárult esztendőben.

Ennek reményében kívánok minden kedves Olvasónknak boldog új évet!