2024. április 24., szerda

Százmillióval karcsúbb költségvetés

A zentai képviselő-testület elfogadta a jövő évi büdzsét – Új beruházások várhatók – Csökkent a kommunális illeték

Zenta község jövőre az ideinél várhatóan százmillió dinárral kevesebb pénzből gazdálkodhat. A bevételi források apadásához hozzájárul az állami földeknek az egykori tulajdonosok kártalanítása nyomán történő visszaszármaztatása és az adóbevételek apadása is. A község területén gyakorlatilag nem maradt bérbe adható állami föld, ami miatt a község bevétele is megcsappant. Az adókból a községi kasszába befolyó eszközök is csökkenő tendenciát mutatnak.

A testület elfogadta a község 2019-es évi költségvetéséről szóló rendeletjavaslatot is (Fotó: Herédi Krisztián)

A testület elfogadta a község 2019-es évi költségvetéséről szóló rendeletjavaslatot is (Fotó: Herédi Krisztián)

A 2019-es költségvetésről szóló rendeletjavaslat előterjesztője nevében Czegledi Rudolf polgármester röviden összefoglalta a község idei és várható beruházásait.

– A végéhez közeledő évben nem zárult le minden beruházás, azok egy része átnyúlik a jövő évre. A legjelentősebb beruházások között szerepel a hőerőtelep kiépítése, amely gyakorlatilag befejeződött, és januárban fokozatosan megtörténik az átállás a cukorgyári kazánokról. Zenta jelentős középiskolai oktatási központ, ezért is kiemelkedő jelentőségű a gimnázium épületének a teljes körű felújítása, amelyet a szerb és a magyar kormány közösen finanszírozott. Hátramaradt még a tornaterem felújítása és az iskolaudvar rendezése. A városháza felújításának a második szakasza folyamatban van, de nem fejeződhetett be, a tél beállta miatt szünetel a munka, de amint jobbra fordul az idő, a munka folytatódik – hangsúlyozta Czegledi Rudolf, hozzátéve, az utcák aszfaltozása a Csuka Zoltán és a Kertes utcában folytatódott, ahol elkészült az új aszfaltburkolat, a csatornázási munkálatok pedig két utcában, a Petőfi brigád és a Berta István utca egy részében folytatódhatnak, az építéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás befejeződött, a munkálatok a jövő év elejére maradtak.

– Az egészségügy terén is jelentős újítások történtek, az egészségházunk teljes egészében megújult, megtörtént a hőszigetelés, az ablakok cseréje és a vizesblokk felújítása. A sportcsarnok előtt a múlt évben aszfaltozott út stabilitását veszélyeztette a vízelvezető árok, ezt a problémát sikerült kiküszöbölni, a Népkeretből alagcsövezéssel vezetik le a csapadék- és talajvizet, és egyúttal az árvízvédelmi töltést is megerősítették a jelentős földmunkákkal. Az egyházi létesítmények felújítása keretében a Jézus Szíve-templom jelentős renováláson esett át, és megújult az orgona is, egy szerb–román IPA-projektumnak köszönhetően. Egyéb kisebb beruházások is történtek EU-s forrásokból. Az önkormányzat a hazai és uniós forrásoknak köszönhetően több mint 600 millió dinár értékű beruházást tudott megvalósítani, és bízunk benne, hogy jövőre is hasonló nagyságrendű beruházásokra lesz lehetőségünk – fogalmazott a polgármester, aki elmondta, a 2019-es beruházások között szerepelnek egyebek mellett az egykori kaszárnya épületében helyet kapott levéltári részleg negyedik fázisának a munkálatai is.

– A szerb kormány nagyberuházási pályázatára már átadtuk a dokumentációt több beruházásra is, amelyek között a vasútsori iskola komplett felújítása is szerepel. Ehhez 180 millió dinárra lenne szükség. Továbbá tervezzük a kaszárnya két másik épületében egy gerontológiai központ kialakítását, ami ugyancsak több mint százmillió dinárt igényel. A zentai kórház teljes körű felújításának a terve készülőben van, ehhez is várunk támogatást állami forrásokból. Mindez azt mutatja, hogy intenzíven folytatódnak az infrastrukturális és egyéb beruházások is községünkben – mondta a Czegledi Rudolf.

A községi képviselő-testület szavazattöbbséggel elfogadta a község 2019-es évi költségvetéséről szóló rendeletjavaslatot. Ezek szerint 883 millió dinárból gazdálkodhat az önkormányzat, de amennyiben év közben pályázati és egyéb forrásokból pluszbevételekre tesznek szert, a testület menet közben módosíthatja a költségvetést. A költségvetésből finanszírozott intézmények dolgozói jövőre hétszázalékos alapbér-növekedésre számíthatnak, amit ugyancsak bekalkuláltak a községi büdzsébe.

A testület szavazattöbbséggel módosította a helyi kommunális illeték nagyságát, ezek szerint a közterületeken üzemelő kerthelyiségek után négyzetméterenként az első zónában 20 dinár helyett 13 dinárt fizetnek a vendéglősök, a második zónában pedig csak 10 dinárt. Zentán öt „kiülős terasz” működik tavasztól őszig, ezeknek kedvez a rendelet, amit egyes ellenzéki képviselők nehezményeztek, sőt „maffiózók” számára tett engedménynek minősítették a VMSZ–SZHP hatalmi koalíciós többség előterjesztését, és javasolták, hogy a község többi vállalkozója is kapjon bizonyos könnyítéseket.

Megvitatásra került a község működési szabályzata, amelyet a törvényes rendelkezésekhez kellett igazítani. Az ellenzék központosítást, diktatórikus elemeket vélt felfedezni benne. Kifogásolták, hogy a község díszpolgárának javasolt személyekről is a kormány dönt, még ha ez formaságnak is tűnik.

A szerb kormány közhivatalnokokat érintő létszámstopja érvényben marad, ami miatt a zentai közigazgatásból távozó, elhalálozott vagy felmondott hét foglalkoztatott helyére meghatározatlan időre nem alkalmazható új ember. Az új káderek felvételét nehezíti, hogy az állandó foglalkoztatottak számához viszonyítva mindössze tízszázaléknyi meghatározott idejű munkaviszony létesíthető.