2024. április 25., csütörtök

Csúcsokat ígér az új idény

Csaknem másfél hónapos szünet után, ami az élvonalbeli játékosokat illeti, tegnap, a brisbane-i női torna selejtezőjével megkezdődött az új teniszidény, amely számos csúcsot és fokozott izgalmat ígér. Szerbiai szemszögből nézve a rajt ugyan nem sikerült, hisz a pályára lépő első két lány vereséget szenvedett. A folytatás talán sikeresebb lesz.

Novak Đoković, aki hétfőn 232. hetét kezdi meg a ranglista élén, januárban például Ausztráliában megszerezhetné 15. Grand Slam-serlegét, amivel elhagyná az öröklistán Pete Samprast. Rafael Nadal júniusban a 12. Roland Garrosát kaparinthatná meg, ami abszolút csúcs lenne, hisz az eddigit a 11 Australian Opent nyerő Margaret Courttel tartja közösen. Roger Federer a 100. ATP-titulusát célozza meg, amivel csak második lenne a 109-et nyert Jimmy Connors után. Serena Williams a 24. GS-re pályázik, hogy beállítsa Court csúcsát.

A nőknél hét olyan teniszező nyert nagy tornát, aki 1990 után született, a férfiaknál viszont még egy sem. Vajon Dimitrov, A. Zverev, Thiem, Hacsanov, Cicipasz, esetleg más 2019-ben képes lehet-e erre a bravúrra? Végül: ha Federer vagy Serena GS-tornát nyer, ők lennének e tekintetben a legidősebbek, hisz Ken Rosewall csúcsa a 37 év 62 nap.

Az első héten a férfiak Dohában, Púnában és Brisbane-ben lépnek fel. Dohában Đoković az első kiemelt, ott lesz Thiem és Hacsanov, valamint Fucsovics Márton és Dušan Lajović is. Púnában Kevin Anderson az első kiemelt, a horvát Marin Čilić pedig visszalépett. Bennünket az is érdekel, hogy Indiában mire viszi Györe László. Brisbane-ben Nadal, Andy Murray és Kej Nisikori nevezett, Filip Krajinović játéka kérdéses, Miomir Kecmanović pedig a selejtezőben a ranglistán 261. ausztrál Maverick Banesszel kezd. A challengereken Noumeában Nikola Milojević, Playfordban pedig Peđa Krstin és Viktor Troicki indul.

A brisbane-i női tornán heten játszanak az első tízből, a selejtezőben Aleksandra Krunić és Olga Danilović indult, míg Stollár Fanny visszalépett. Danilović az első játszmában még ledolgozta Lucie Hradecká ellen az 1:4-es hátrányt, de 4:5-nél újra breaket szenvedett el, míg a második játszmában a cseh lány egyszer nyerte el a belgrádi tini adogatását. Krunić elsőnek breakelt az amerikai Christina McHale ellen, azután azonban ötször veszítette el az adogatást, és súlyos vereséget szenvedett. A sencseni selejtezőben Ivana Jorović érdekelt, és a román Irina Maria Barával kezd. Aucklandben Caroline Wozniacki az első kiemelt, és ott lesz Babos Tímea is, míg Dejana Radanović visszalépett a selejtezőtől. 25 ezres tornákat játszanak Hongkongban, a férfiaknál Piros Zsombor, a nőknél Jovana Jakšić lép fel.