2024. április 20., szombat

Jól teljesít a magyar gazdaság

Az idén várhatóan 4,6 százalékkal nő a GDP – Az államadósságon belüli devizaarány további csökkentését tervezik

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idén is jól teljesít, ebben az évben az első háromnegyed évben 4,9 százalékos volt a növekedés, emiatt a tárca szerint az év egészét tekintve várhatóan 4,6 százalékos lesz a gazdasági bővülés.

Varga Mihály (fotó: MTI)

Varga Mihály (fotó: MTI)

Varga Mihály ezt az Államadósság-kezelő Központtal (ÁKK) közösen tartott sajtótájékoztatón mondta pénteken Budapesten. Azt is mondta, hogy ebben az évben várhatóan 72 százalék alá csökken a GDP-hez mért államadósság, amely tavaly 73,3 százalék volt. A miniszter hangsúlyozta: az a terv, hogy 2022-re az államadósság GDP-hez mért aránya 60 százalékra csökkenjen. Hozzátette: azt szeretnék, ha öt éven belül megduplázódna a lakosság kezében lévő állampapír-állomány.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója közölte: ebben az évben 800 milliárd forinttal szeretnék megnövelni a lakosság kezében lévő állampapírok összegét. Ezenfelül jövőre az ÁKK egy nyugdíj-előtakarékossági célú, a lakosság által megvásárolható állampapírt kíván piacra dobni.

A pénzügyminiszter és az ÁKK vezérigazgatója is megerősítette: nem terveznek nemzetközi devizakötvény-kibocsátást 2019-ben, az állam a finanszírozási szükségletét szinte teljes egészében forintból fedezheti, így az államadósságon belül a devizaarány tovább eshet, a mostani 20 százalékos arányról a tervek szerint akár 18 százalékra.

Barcza György elmondta: a 2018-ban teljesültek az államadósság-kezelés kitűzött céljai, ezek a célok pedig a jövő évre vonatkozóan is változatlanok maradnak, így idén csökkent az államadósság-ráta, csökkent a devizaadósság aránya, viszont jelentősen emelkedett a lakosság kezében lévő állampapírok állománya, és azok futamideje is megnőtt.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: a kormány optimista, még három napjuk van a munkaadóknak és a munkavállalóknak, hogy megállapodjanak a minimálbérről. Hozzátette: a kormány 5 perc alatt meg tudná fogalmazni a saját javaslatát. Egy másik kérdésre a pénzügyminiszter elmondta: idén az előzetes tervekhez képest 700 milliárd forinttal több adóbevétele lehet a költségvetésnek.

***********

Nyolc év alatt 25 százalékos növekedés

Amióta hátat fordított a jobboldali kormány a balliberálisok rossz gazdaságpolitikájának, Magyarország egyre jobban teljesít, a 2010 óta eltelt időszakban 25 százalék felett volt a gazdasági növekedés, a számok pedig azt igazolják, hogy a bővülés stabil és fenntartható – közölte a KDNP szóvivője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Nacsa Lőrinc kiemelte, a Fidesz–KDNP kormányzásának kezdete óta Magyarország visszanyerte pénzügyi önrendelkezését és stabilitását, folyamatosan csökkennek az adók, valamint 800 ezerrel többen dolgoznak, ezzel pedig harmadára esett vissza a munkanélküliség.

Gyurcsány Ferenc és a szocialisták a kormányzásuk idején tönkretették az országot, a magyar gazdaságot, egymillió embert tettek munkanélkülivé, és ezzel megduplázták a munkanélküliséget – hangoztatta a szóvivő, hozzátéve: a sorozatos adóemelésekkel, megszorításokkal tönkretették a vállalkozásokat, megnehezítették a magyar családok helyzetét, és megalázóan alacsony bérért dolgoztatták a magyar állampolgárokat. Nacsa Lőrinc úgy fogalmazott, alkalmatlanságukkal és felelőtlenségükkel veszélybe sodorták az ország pénzügyi stabilitását, megduplázták az államadósságot, és elveszítették a befektetők bizalmát.

Nyitókép: Varga Mihály (fotó: MTI)