2024. április 20., szombat

Elszállították a Nagy Imre-emlékművet a Vértanúk teréről

A szobor helyén a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti vértanúk emlékművét állítják vissza

Pénteken a reggeli órákban elszállították az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről a Nagy Imre-szoborkompozíciót.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, hogy a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként a Nagy Imre-szoborkompozíciót újrafelállítás előtti restaurálásra elszállították. A szobor helyén a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti vértanúk emlékművét állítják vissza. A Nagy Imre-emlékművet pedig a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészének geometriai középpontjában tervezik felállítani a tervek szerint még 2019. június 16. előtt.

Kiemelik a szoborkompozíció hidat ábrázoló részét (fotó: MTI)

Kiemelik a szoborkompozíció hidat ábrázoló részét (fotó: MTI)

A szobor áthelyezése ellen korábban Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, valamint a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. A hvg.hu csütörtökön írt arról, hogy Jánosi Katalin Facebook-bejegyzésében a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök budai várba költözésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint »legrosszabb fajta kommunistát«) a fizetéséből bérelt lakásban lakott… A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget…” Amikor pedig halálra ítélték – folytatta Nagy Imre unokája –, vagyonelkobzással is sújtották. „Csakhogy a bútorán, lemezein, könyvein, ruháin kívül nem volt semmiféle ingatlana, palotái, yachtjai, bankszámlái, külföldi ingatlanai, földjei, birtoka. Annyija volt, mint mikor munkába állt… Úgyhogy kérdem én – ki itt a legrosszabb fajta?”

Jánosi Katalin bejegyzésére Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára reagált. „A jobboldal nem szokta szidni Nagy Imrét, Magyarország kommunisták által halálra ítélt és kivégzett miniszterelnökét, különösen nem teli pofával” – írta közösségi oldalán. Kovács Zoltán kiemelte: ezzel szemben kommunista múltja és tettei ellenére a nemzet mártírjai között tartja számon a jobboldal Nagy Imrét.