2024. március 29., péntek

Tüntetés Belgrádban

„ Ha kérdeznek benneteket, válaszoljátok: a tüntetést Vučić szervezi”

A Belgrádi Egyetem Bölcsészeti Kara előtti téren a ma esti órákban ismét jelentős tömeg gyűlt össze, hogy az utcákon vonulva tiltakozzanak.

Az egy az ötmillióból jelszóval fémjelzett megmozdulás résztvevői békés tüntetésre gyűltek össze, reformokat és mindenek előtt azt követelik, hogy a nyugdíjasok kapják vissza minden elvett pénzüket.

A tiltakozók különböző, a mait megelőző tüntetésekhez hasonló feliratú transzparenssel járják az utcákat, ellenzéki jelvényeket, vagy jelszavakat sehol sem látni.

Az egybegyűltekhez legelőször Branislav Trifunović színművész szólt, aki beszédében hangoztatta, ha valaki a tüntetés szervezőjét keresné, azt irányítsák egyenesen az államfőhöz, Aleksandar Vučićhoz, hiszen az ő döntései nélkül nem lenne mi ellen tüntetni. Elítélően nyilatkozott arról, hogy Vučić lebecsüli a megmozdulást és lenézi annak résztvevőit, ahelyett, hogy „gyilkosok körmére nézne”.

A színész támogatásáról biztosította Davor Dragičevićet, az elhúnyt David Dragičević édesapját, aki már hónapok óta tüntetések sorozatával próbál igazságot nyerni fia ügyének a boszniai Szerb Köztársaságban.