2024. március 29., péntek
VISITUS

Vakok városnézőben

Ötvennyolc idegenforgalmi látványosság a Nyugat-bácskai közigazgatási körzet és az Eszék-Baranya megye turisztikai projektumában

Zombor város, a horvátországi Erdőd község és a szerbiai Közgazdaságtudományi Intézet a közelmúltban közös projektumot indított Visitus elnevezéssel a vakokat és gyengén látókat szolgáló idegenforgalmi kínálat bővítésére. A projektum első, Apatinban és Szondon szervezett bemutató túráján Szerbia és Horvátország képviseltette magát a vakok szövetsége révén.

A Visitus program keretében néhány hónapon belül 30 idegenforgalmi útvonalat jelölnek ki Nyugat-Bácskában, Zomborban, Apatinban, Monostorszegen, Szondon, Bezdánban és Bácsgyulafalván, amelyek a következő esztendőkben az érdeklődő vak és gyengén látó turisták rendelkezésére áll. Emellett a Nyugat-bácskai közigazgatási körzet és az Eszék-Baranya megye közti vakoknak szervezett turistakirándulások az eddigitől gyakoribbakká válnak. Már jövő januárban 4-4 szerbiai és horvátországi útvonalra látogathatnak az érdeklődők a program keretében, az úti céloknál az utazók tapintásra érzékeny térképeken tájékozódhatnak, amelyek négy nyelven, vakírással, illetve hangos bejegyzésekkel számolnak be Szerbia és Horvátország eddig bejegyzett 58 idegenforgalmi látványosságáról.

A Visitus a Szerbia és Horvátország közötti európai IPA Interreg projektuma, amelynek megvalósítása még 2017-ben megkezdődött, és 2019-ig tart. Az Európai Unió 300 ezer euróval támogatta ezt a kezdeményezést.

A vakok és gyengén látók első turisztikai útjuk során Apatinban meglátogatták a Duna menti svábok egyházi múzeumát, a Szűz Mária mennybemenetele templomot, a szondi (Sonta) sokác-házat és a Junaković fürdőt Szentivánon (Prigrevica).

A túra résztvevői szerint évente bár két alkalommal szükség lenne ilyen kirándulásokra, ahol a vakok szerb és horvát egyesületeinek tagjai levetkőzhetik előítéleteiket, majd közösen ismerhetik meg mindazt, amit nem láthatnak. Jelentős benyomást tett rájuk az apatini német múzeum, amelyben 40 ezer értékes könyv között a vakok számára Braille-írással készített Biblia is megtalálható.

A túra másnapján a vakok és gyengén látók a horvátországi Almásra és Dályára látogattak.

A projektum keretében 50 képzett turisztikai dolgozó áll rendelkezésre a szerb és a horvát oldalon, akik összesen 58 turisztikai pontot szolgálnak ki.