2024. április 20., szombat

A temerini hölgyek egyenjogúságáért

A temerini községi képviselő-testület nemrégiben elfogadta a nemek helyi szintű egyenjogúságáról szóló Európai Alapokmányt, ezt követően pedig sor került az okmány ünnepélyes aláírására.

Đuro Žiga polgármester aláírja a nemek helyi szintű egyenjogúságáról szóló Európai Alapokmányt Temerin község vonatkozásában (Góbor Béla felvétele)

Đuro Žiga polgármester aláírja a nemek helyi szintű egyenjogúságáról szóló Európai Alapokmányt Temerin község vonatkozásában (Góbor Béla felvétele)

Danica Škrijelj, az illetékes községi testület koordinátora, miután üdvözölte a szép számban megjelenteket, emlékeztetett arra, hogy a temerini község szeptember folyamán csatlakozott a nemek helyi szintű egyenjogúságát koordináló kormánytestülethez, valamint az ENSZ részéről támogatott Európai Alapokmányhoz. Azóta két ciklusban tartottak a témát érintő előadást, minek során az egyéni vállalkozásba fogó nők megismerkedhettek jogaikkal és az egyenjogúságukról szóló, Európai Alapokmányba foglaltakkal.

Az egybegyűltekhez szólt Đuro Žiga polgármester is, elmondta, hogy a községben már régen az az uralkodó hangulat alakult ki, hogy a nemek egyenjogúsága az alapvető emberi jogok közé tartozik. Ljiljana Lončar, a nemek egyenjogúságát koordináló kormánytestület vezető koordinátora elmondta, hogy Temerin a 74. hazai község, amelynek illetékesei aláírták az Alapokmányt, e dokumentum elsődleges célja a helyi mechanizmusok erősítése. A projektum célja az egyéni vállalkozásba kezdő hölgyek támogatása, jogainak előremozdítása és védelme.

Jelena Petrović Nedeljković, az ENSZ közgyűlése részéről alapított UN Women bizottság tanácsadója hangsúlyozta, hogy kis lépésekben történik a nők jogainak a köztudatban való érvényesítése, az idén 8 önkormányzat csatlakozott az Alapokmányhoz. Arra törekszenek, hogy minél több község csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. Az ünnepélyes esemény során elhangzott felszólalások után került sor az Alapokmány aláírására, a dokumentumot Đuro Žiga polgármester látta el kézjegyével.