2024. április 19., péntek
BÁNÁTI FURCSASÁGOK

Rocky, meg a folyó nélkül maradt híd

A Culture trip utazásokkal foglalkozó honlapon felsorolt tíz szerbiai furcsa látványosság közül kettő Közép-Bánátban van: az egyik Rocky Balboa filmhős bégaszentgyörgyi szobra, a másik pedig a folyó nélkül maradt nagybecskereki híd. 

Rockyval vált ismertebbé Bégaszentgyörgy (Fotó: Kecskés István)

Rockyval vált ismertebbé Bégaszentgyörgy (Fotó: Kecskés István)

Amikor tizenkét évvel ezelőtt a két bégaszentgyörgyi fiatalember, Bojan Marčeta és Zoran Babić a közvélemény elé tárta elképzelését, hogy a háromezer lakosú községi székhelyen szobrot emeltetnek Rocky Balboa filmhősnek, az emberek nagy többsége komolytalannak és megvalósíthatatlannak tartotta az ötletet. Fejletlen községről van szó, amelyet ráadásul akkoriban (2005) katasztrofális árvíz sújtott. Emiatt az emberek fölöslegesnek látták az elgondolást, hogy a Sylvester Stallone által megformált öklözőnek szobrot állítsanak. Szerintük inkább a rászoruló embereken kellene segíteni. A kezdeményezők azonban állhatatosak voltak, mert a céljuk épp az volt, hogy felhívják a szélesebb környezet figyelmét arra, hogy létezik egy határ menti, fejletlen község, amelynek lakói, akár csak Rocky, ugyan padlóra kerültek, de képesek felállni és folytatni a küzdelmet. Kitartásuk végül is kifizetődött: 2007 augusztusában felavatták a háromméteres szobrot, melyet Boris Staparac horvátországi szobrász tiszteletdíj nélkül készített el.

Maga a szobor természetesen nem változtatta meg gyökeresen az itt élők nem könnyű mindennapjait. De úgy tűnik, hogy a kezdeményezők elérték a céljukat: Bégaszentgyörgy felkerült az ország idegenforgalmi térképére. A szerb–román országhatár felé vezető út mentén levő szobornál pedig meg-megállnak az átutazók, ha másért nem, akkor legalább egy fotó kedvéért.

Ha már nincs folyó – maradt a híd (Fotó: Kecskés István)

Ha már nincs folyó – maradt a híd (Fotó: Kecskés István)

Több mint harminc éve annak, hogy – a Béga folyó elterelése után – Nagybecskereken szárazon maradt a Kisamerika lakótelepet a város központjával összekötő függőhíd. A jobb sorsra érdemes gyaloghidat 1962-ben emelték fel, az akkor még arra folyó Bégán. Aztán 1985-ben, a folyókanyar lerövidítésekor, a tervezők megfeledkeztek a folyót átívelő függőhídról. A folyómeder helyére ugyanis úgy tervezték meg a mesterséges tavakat, hogy a híd szárazon maradt. A mindenkori hatalom pedig azóta sem tud mit kezdeni a hasznavehetetlenné vált híddal.

Három megoldás lehet: vagy lebontják, vagy felújítják, vagy pedig konzerválják. De egyelőre egyikre sincs rávaló. Korábban olyan javaslat is elhangzott, hogy helyezzék át a Dijamant olajgyárhoz, ahol a közelmúltig kompon közlekedtek a közelben lakók. Erről azonban lemondtak, mert kiderült, hogy többe kerülne a művelet, mint egy (hasonló) új híd megépítése.

Néhány évvel ezelőtt a szakemberek megállapították, hogy a híd nem biztonságos. Ekkor lehegesztették a feljárókat. Ez azonban nem akadályozza meg a fiatalokat abban, hogy felmásszanak rá. Közben, ismeretlen személyek a korlát egyes részeit elvitték.

Mindenesetre a híd egy ideig még Nagybecskerek egyik szimbóluma marad, amire nyilván nem túl büszkék a nagybecskerekiek. Viszont tény, hogy újabban egyre több városba látogató turistacsoport tekinti meg.