2024. április 25., csütörtök

Trump két támaszpontra is beugrott

Irakban robbantásokkal és bírálatokkal búcsúztatták, Németországban szelfikkel

Barátságtalanul fogadták Irakban helyi politikai vezetők a villámlátogatásra érkezett Donald Trump amerikai elnököt, aki egy rövid és barátságosabb németországi pihenő után tegnap tért vissza hazájába a két támaszpontot érintő körútja befejeztével. A Közel-Keleten megerősítette: Szíriából kivonja katonáit, ám Irakból nem.      

Útban hazafelé értesülhetett arról Donald Trump, hogy Irán-barát iraki síita politikusok és milíciaparancsnokok keményen bírálták villámlátogatását a Bagdad melletti al-Aszad légi támaszponton, ahol felesége, Melania kíséretében amerikai katonákkal találkozott. Helyi kritikusai Irak szuverenitásának megsértésével is megvádolták az Egyesült Államok elnökét.

Katonák szelfiznek midőn Trump és neje meglátogatta a ramsteini légibázist (fotó: AP/Beta)

Katonák szelfiznek midőn Trump és neje meglátogatta a ramsteini légibázist (fotó: AP/Beta)

A leghevesebben a legerősebb parlamenti erő, a Teherán támogatását élvező radikális síita Iszlah tiltakozott, ám riválisa, a Bina párt is felháborodva reagált. Az előbbi arra is emlékeztette Trumpot, hogy Irak amerikai megszállása már véget ért.

A szerdai vizit ellen egyéb módon is tiltakoztak. Adil Abdel Mahdi iraki kormányfő nem találkozott Trumppal, bár a Fehér Ház időben értesítette az elnöki látogatásról. Telefonon azért beszéltek egymással, amelynek során Trump washingtoni látogatásra invitálta Mahdit.

Nem sokkal később robbanások rázták meg Bagdadban az amerikai nagykövetség környékét. Hírek szerint aknagránátok csapódtak be. A képviselet biztonsági emberei figyelmeztető lövésekkel válaszoltak. A támadók valószínűleg a Trump-látogatás és az amerikai katonai jelenlét ellen tiltakoztak.

Az USA 2011-ben kivonta ugyan harcoló seregét Irakból, de 2014-ben az Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi hadművelet keretében ismét visszaküldött több fegyveres alakulatot. Az amerikai katonák száma időközben 5200-ra emelkedett. Hivatalosan az iraki erőket támogatták az IÁ-val szemben és kiképzői feladatokat is elláttak. Állítólag titkos akciókban is részt vettek.

Az iszlamista terroristák elleni harcok (iraki oldalon) azonban már egy éve sikeresen véget értek. Bagdadban legalábbis ezt állítják. Trump ennek ellenére a háromórás látogatása alkalmából azt hangsúlyozta, hogy nem tervezi katonái eltávolítását Irakból. (Ez az ottani síita radikálisoknak egyáltalán nem tetszik, sőt azt szeretnék, ha az amerikaiak mielőbb távoznának.) Megerősítette ugyanakkor, hogy az USA a jövőben támaszpontként használhatja Irakot, ha „valamit tenni szeretne Szíriában”.
Ebből az országból ugyanis hazarendelte az ott állomásozó kétezer amerikai fegyverest. Váratlan döntését azzal indokolta, hogy sikerült legyőzni az IÁ-t, így amerikai katonákra már nincs szükség Szíriában.

A csapatkivonás a múlt héten már meg is kezdődött. Moszkva azonnal üdvözölte a döntést, amelyet Trump környezetében sokan elfogadhatatlannak tartanak. Tiltakozásul december 20-án lemondott James Mattis amerikai védelmi miniszter.

Iraki látogatásán Trump védelmébe vette katonái Szíriából történő kivonására vonatkozó döntését. Arról nem beszélt, hogy kit nevez majd ki Mattis helyére, amelyet január 1-jétől ideiglenesen Patrick Shanahan foglal el.

Iraki látogatásáról hazatérőben Trump és neje tegnap felkereste a németországi Ramsteinban működő támaszpontot, ahol katonákkal találkoztak és szelfiztek.