2024. március 29., péntek

Ismét fénykorukat élik a kuruzslók

Egyre többen tudják, mit hoz a jövő, s jövedelmező bizniszként űzik a jóslás és mágikus gyógyítás „tudományát”, s zsebelik ki a hiszékenyeket

– Kártyát csak élőben vetek. El kell jönnie, túl komolytalan lenne, ha így jósolnék a távolból. Kétezer dinárba kerül. Ha látom, hogy segíthetek, akkor segítek is, ha azt látom, hogy nem, akkor a jó isten segítse meg. Ha az én hatalmamban áll a dolog, akkor el fogom mondani, milyen anyagra lesz szükség, mennyibe kerül majd, mennyi ideig tart, hogy kigyógyítsuk a negatív kozmikus energiát. Nem lehet azt egy nap alatt elintézni, nem lehet egy hét alatt sem. A végén megbeszéljük, mennyivel ajándékoz maga engem meg mindezért – mondta el az egyik „jósnő” a Politika napilap szerencsétlen szerelmi életre és munkanélküliség miatt panaszkodó, hiszékenynek mutatkozó munkatársának a telefonban.

Tény, hogy az utóbbi időben, a kilencvenes évekhez hasonlóan, ismét fénykorukat élik a különféle szélhámosok (jósok, látnokok, mágusok, kuruzslók), akik esetenként borsos áron kínálják fel a sokszor betevő falattal sem rendelkező, hiszékenységüknél fogva mégis tökéletes prédának számító polgároknak a jóslás, rontás, megrontásleszedés, szerelmi kötés és egyéb természetfeletti képességek szolgáltatását. Helyet kapnak a médiában is mind gyakrabban, ott vannak a különféle nézhetetlen, mégis nézett valóságshow-kban, melyek lényege, hogy kitöltsék a műsoridőt és hangzavarral, veszekedéssel, meg olykor „csodákkal” ejtsék káprázatba a magának jobb szórakozási lehetőséget meg nem engedő nézőt.

Foglalkozásuk eltérő profilú, vannak, akik például kizárólag a fekete mágiát számolják fel, vannak, akik meghatározott betegséget gyógyítanak. Olyanok is akadnak, akik éppen mindenhez értenek, főnyeremény, ha az ember ilyenekkel fut össze. Az átverés magas szinten működik, a nem létező szolgáltatások több ezer dinárnál kezdődnek, több száz eurónál érnek véget. Sokan „ingyen” dolgoznak, s végül megmondják, mennyit kérnek ajándékba.

Kevés eset végződik rendőrségi feljelentéssel. Ž. T. esete ilyen volt, egy nőt és az anyját bizonygatott arról, hogy le fogja róluk szedni az átkot (fekete mágiát). A hiszékeny gazdagok összesen 9,5 millió dinárt adtak a csalónak. A rajtaütés pillanatában éppen egy több mint négyezer eurós csomagot vett volna át a letartóztatott mágus.

Talán a betegek gyógyulását ígérő kuruzslók a legveszélyesebbek. Alen Azarić például azt állította magáról a tévében és a lapokban közölt hirdetésben, hogy megszállta a szentlélek, ennélfogva gyógyítani tudja a daganatos megbetegedéseket is. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodókat a legkönnyebb átejteni. Sokak szerint a törvények sem megfelelőek: az önjelölt gyógyászokat három évig terjedő börtönbüntetéssel, míg a csalókat, avagy mágusokat, jósokat tíz évig terjedő fegyházelzárással is sújthatja a bíróság.

A Szerbiában nagy hagyományra visszatekintő emberfeletti erőkben való hiedelemnek a pénzveszteségnél olykor sokkal nagyobb kárát is láthatjuk. Nikola Radosavljević 2007-ben kilenc emberrel végzett fegyverével Negotin környékén, mert azt hitte, a vlaškai mágiának, vagyis a helybeliek által „fakaturának” ismert erőnek a hatalma alatt áll éppen. Azóta sem jelentkezett olyan mágus, amelyik ezt a kilenc életet vissza tudta volna hozni.