2024. április 19., péntek

A zombori fotóklub kiállítása Újvidéken

A Vajdasági Levéltár épületében nyílott szerdán tárlat Monostorszegről, a 2017-től az UNESCO védelme alatt álló Felső-Duna mente speciális természeti rezervátum gyöngyszeméről.

A fölvételeket a zombori Rada Krstić klub és a Vajdasági Fotóasszociáció (FAV) 14 jeles alkotója készítette az ősszel Monostorszegen tett második fotószafariján: Darko Dozet, Dušan Kozoderović, Goran Barać, Goran Mulić, Virág István, Jaroslav Pap, Jovan Đikić, Lidija Andrejev, Nenad Mihajlović, Zámbó Péter, Radivoj Hadžić, Robert Getel, Slađana Pantelić és Snežana Lerh.

A tárlatot Jaroslav Pap ismert természetfotós nyitotta meg.

A szafari és a kísérő kiállítások elsődleges célja a helyi lakosság kulturális hagyományainak, illetve a Bácskai Duna Mente Bioszféra Rezervátum természeti szépségeinek bemutatása a vizuális művészet révén, egyben természetesen a régió idegenforgalmi népszerűsítése.

Monostorszeg (Bački Monoštor Vajdaság északnyugati térségében, Zombor közelében található, és eredményesen őrizte meg az ember és a természet harmonikus kapcsolatát. Többségben sokácok lakják, de a településen élnek szerbek, romák, magyarok, németek, akik féltett kincsként tekintenek nyelvükre, viseletükre, szokásaikra, folklórjukra, a hagyományos mesterségekre, egyaránt természetszeretők. Az idegenforgalom tekintetében élen jár a falu Zombor környékén. A települést költői túlzással Hét Dunával Övezett Falunak nevezik, ugyanis voltaképpen a folyóval, csatornákkal, árterületi erdőkkel bekerített szigeten fekszik, csupán hidakon közelíthető meg.

Az UNESCO által védett rezervátumban 51-féle emlős, 248 fajta madár, 50 halfajta, 11-féle kétéltű, 9 fajta hüllő, 60 lepkefaj és ezret meghaladó növényfaj található.

A Monostorszegen és környékén készült fényképek kiállítása 2019. január 20-ig tekinthető meg Újvidéken, a Vajdasági Levéltár épületében.