2024. április 20., szombat

Közművesítik a Kínai negyedet

A Távfűtő Művek az Újvidék 2021 projektum keretében megkezdte a távfűtéshálózat kiépítését a Kínai negyedben

A közvállalatban bejelentették, hogy megkezdték a munkálatok első szakaszát, amelynek során 450 méter távhővezetéket helyeznek le a Kínai negyed környékén.

A Kínai negyedben megkezdték a távhővezeték-rendszer kiépítését (Ótos András felvétele)

A Kínai negyedben megkezdték a távhővezeték-rendszer kiépítését (Ótos András felvétele)

A munkálatok második fázisa a jövő év első hónapjaiban kezdődik, de nem lesz annyira szerteágazó, mint az első. A Városi Távfűtő Művek a projektumot saját eszközeiből finanszírozza. A közvállalatban elmondták, a munkálatoknak egyik mozzanata sincs kihatással a Limán városnegyed távhőellátásának folytonosságára. A közvállalat illetékesei szerint a Toplana jelentős szerepet vállal a Kínai negyedben tervezett, kreatív polisz kialakításában, a projektumnak valószínűleg a legfontosabb része éppen a fűtési rendszer kiépítése.

A Városi Távfűtő Művekben elmondták azt is, hogy most sokkal kevesebben panaszkodnak a szolgáltatás színvonalára, mint az előző években. Ez annak az eredménye, hogy az év folyamán jelentős rekonstrukciós munkálatokat bonyolítottak le, kicserélték a régi, elavult vezetékeket. A beérkező panaszok többsége az épületekben történt csőtörésekre, vagy szivárgásokra, illetve az emiatt szünetelő távhőszolgáltatásra vonatkozik. A közvállalat nem felelős a felsorolt panaszokért. A Dnevnik napilapban megjelentek szerint a Távfűtő Művek az idén sokkal színvonalasabb szolgáltatást nyújtanak mint korábban. A közvállalat a kinti hőmérséklethez igazítja a fűtést, ennek köszönhetően a szobákban, irodákban nem is észleljük a hőmérséklet-ingadozást olyankor, amikor hirtelen lecsökken a kinti hőmérséklet.

A fűtési idény idején sem állnak le a távhővezetéken történő felújítási munkálatok városszerte, folyamatban van a Vajdasági Klinikai Központ egyes objektumainak a rácsatlakoztatása a rendszerre, természetesen azokról a részekről van szó, amelyekben mostanáig nem volt központi fűtés.

A Távfűtő Művekben hangsúlyozták, hogy a városi távfűtés stabil, biztosították a fűtéshez szükséges energenseket, semmi ok az aggodalomra, még a legnagyobb zimankóban is melegek lesznek a fűtőtestek.