2024. április 20., szombat

A beruházások éve következhet

A szabadkai városi képviselő-testület elfogadta a 2019-es költségvetést

A 2019-es esztendő Szabadkán a nagyberuházások éve lehet, amennyiben minden a költségvetési tervezet szerint történik. A városi képviselő-testület csütörtökön megtartott huszadik rendes ülésének fókuszában a 2019-es évre vonatkozó költségvetés szerepelt. A hosszan elnyúló, időnként személyeskedéssel, sőt a működési szabályzat megsértésével tarkított vitában mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék több tagja is felszólalt.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A 2019-es költségvetésről szóló rendelet értelmében a város csaknem nyolcmilliárd dinárral gazdálkodhat az előttünk álló esztendőben. Ez a szám magasabb, mint a mögöttünk álló években. Emellett a városi költségvetés csaknem 25 százalékát a település és környéke fejlesztését szolgáló beruházásokra fordítják. Ez a szám az elmúlt időszakban 8 és 15 százalék között mozgott, így a jelenlévők joggal emelték ki a költségvetéssel kapcsolatban, hogy egy fejlesztő jellegű büdzséről van szó. Az ellenzék részéről az a kritika merült fel, hogy a bevételi oldalon túlságosan optimista tervezetről van szó, és a rendelkezésre álló pénzösszeg azért nőtt meg, mert a városi vezetés a korábban beérkezett transzfereszközöket nem használta fel idejében. A hatalmi koalíció részéről Kerekes László felszólalásában kiemelte, hogy egy kiegyensúlyozott, szociálisan érzékeny, fejlesztő jellegű költségvetésről van szó, amelynek összeállításakor figyelembe vették a jó makrogazdasági mutatókat és a felsőbb hatalmi szintekkel ápolt jó viszonyt is. Újságírói kérdésre Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője elmondta, hogy a párt képviselői támogatják a jövő évi költségvetést, mivel Szabadka számára jelentős nagyberuházások megvalósulását teszi lehetővé.

– A büdzsé jelentős pénzösszegeket irányoz elő fejlesztésekre. Többek között a Népszínház építésére, de ugyanígy a palicsi wellnessközpont kiépítésére, és más nagyon fontos projektumokra, illetve olyan Magyarországgal közösen megvalósuló határon átnyúló projektumokra, mint például a palicsi magyar művelődési ház kiépítése, illetve kerékpárutak kiépítése. A költségvetés elfogadását vita előzte meg, de véleményem szerint ez a vita lényegében nem a költségvetésről szólt, hanem arról, hogy egyes ellenzéki képviselők arra tettek kísérletet, hogy felbolygassák a nemzetek közötti viszonyokat – mondta Nágel.

Az ellenzék részéről Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselői csoport frakcióvezetője a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a költségvetés bevételi oldala túlságosan is optimista.

– Körülbelül másfél milliárd dinárral több van feltüntetve a bevételi oldalon, mint ami ma Szabadka realitása. Ami a pozitívuma a költségvetésnek, hogy nagyobb összegek érkezhetnek a tartományi és a köztársasági szintekről, habár az is igaz, hogy e pénzek egy része jó ideje tolódik. Arra viszont felhívtuk a figyelmet, hogy úgy gondoljuk, sok beruházás esetében a korrupciós elemek is jelen vannak, példának okáért vegyük a palicsi akvapark kiépítését, ahol a több mint egymilliárd dináros beruházás egy kivitelezőnek lett odaítélve – mondta Maglai, aki emellett több projektumot is megnevezett, amelyek megvalósítására véleménye szerint túl magas összegek lettek előirányozva.

A költségvetésről szóló vita során felszólalt a város alpolgármestere, Horvát Tímea, és Szabadka polgármestere, Bogdan Laban is. Utóbbi a büdzsével kapcsolatban szintén a fejlesztő jelleget emelte ki.

– Biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló év rendkívül sikeres lesz a beruházások terén. Palics egy igazi építési terület lesz, az akvapark mellett a nagyparkba járóköveket helyezünk le, megkezdjük a település szennyvízhálózatának kiépítését, ugyanakkor a művelődési ház építése is folytatódik. Emellett folytatjuk a Népszínház renoválását, és a Bajai úti temető kibővítésére is jövőre kerül sor. Jelentős befektetésekre van kilátás az egészségügy, a sport és az oktatás terén is. Mindezek olyan nagyberuházások, amelyekre nekünk, szabadkaiaknak büszkének kell lennünk. A költségvetés megvalósítása az elmúlt pár évben kilencven százalék körül mozgott, és reményeink szerint ezt jövőre is sikerül tartanunk – nyilatkozta a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy többek között a központban lévő zöld szökőkút felújítására is sor kerülhet az elkövetkező 1–2 évben.

A városi képviselő-testület elfogadta a jövő évi költségvetést. Az ülésen, amelyen 58 képviselő volt jelen, a költségvetés mellett további 24 napirendi pont szerepelt, amelyek a város életének különböző területeit érintették, többek között oktatási, településrendezési és sporttal kapcsolatos döntések is születtek.