2024. március 29., péntek

Városnév-változtatáskor kötelező a referendum

A nagybecskereki hatalom figyelembe vette a polgároknak a nyilvános vitában benyújtott módosítási indítványát

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere tegnap kijelentette, hogy a város új statútumába bekerül, hogy a városnév-változtatási kezdeményezés esetén kötelezően referendumot kell tartani. A tervezetet megszavazta a városi tanács is, amely tegnapi ülésének az egyetlen napirendi pontja a statútum módosítása volt. Az új statútumot a városi képviselő-testület fogadja majd el.

A helységnévtáblán már megtörtént a névváltoztatás (Fotó: Kecskés István)

A helységnévtáblán már megtörtént a névváltoztatás (Fotó: Kecskés István)

A jelekből ítélve az önkormányzati hatalom figyelembe vette a polgároknak a nyilvános vitában benyújtott módosítási indítványát, akik kifogásolták, hogy az eredetileg előterjesztett módosítási tervezetben nem kapott helyet a kötelező referendum a városnév-változtatási eljárás esetén.

Milan Mrkšić, a nagybecskereki városi képviselő-testület titkára, a városi tanács ülésén ismertetett megindoklásában elmondta, hogy a statútum módosítására azért volt szükség, hogy összhangba hozzák azt az új önkormányzati törvénnyel. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos nyilvános vitában aktív szerepet vállaltak a polgárok. A polgármester javaslatára fogadták el a módosítást, hogy a városnév megváltoztatása esetén legyen kötelező a referendum. Ez bekerült az új statútum tervezetébe, és így egyértelművé tették, hogy névváltoztatási kezdeményezés esetén kötelezően ki kell kérni az adott településen élő polgároknak a véleményét. Jogászként értékelve, szerinte erre nem is lett volna szükség, de ily módon eloszlatták a közvéleményben elhangzott abbéli kételyeket, hogy kiskapun akarják megváltoztatni a legnagyobb bánáti város nevét. 

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

A referendum lebonyolítása után a további eljárás az illetékes minisztérium hatáskörébe tartozik, a végső döntést pedig a szerbiai parlament hozza meg.

Nagybecskereken a múlt század kilencvenes éveinek az elején már volt egy sikertelen referendum a város nevének a megváltoztatásáról. A kezdeményezők azt szerették volna, hogy a város Žarko Zrenjanin néphős helyett kapja vissza az 1935 és 1946 között viselt Petrovgrad nevet. Az újabb hasonló indítvány egy évvel ezelőtt látott napvilágot. A kezdeményezők szerint a város nevének a megváltoztatására a 2018. év lett volna a legmegfelelőbb, amikor Vajdaság Szerbiához való csatolásának a századik évfordulóját ünnepelték.