2024. március 28., csütörtök
SAKK – TORNYOS

Fél évszázada a táblák mellett

A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő tornyosi Radnički Sakk-klub péntek este a jubileum kapcsán ünnepi díszülést tartott a helybéli Ady Endre Művelődési Egyesület székházában. A jelenlevőket Lőrincz László klubelnök köszöntötte, majd röviden áttekintette az elmúlt fél évszázad legfontosabb eseményeit. A klubot 1968. február 19-én huszonketten alapították meg, közülük sajnos már csak ketten élnek, Julián Jenő és Kalmár Gábor. Az első elnök ifj. Kovács István, az akkori titkár pedig Nagy Bálint kántortanító volt. Az évtizedek során a klubnak nem volt állandó székháza, különféle okok miatt többször is költözni voltak kénytelenek. A jelenlegi otthonukban a kilencvenes évek eleje óta folyik a sakkélet.

A felnőttcsapat a megalakulástól kezdve rendszeresen versenyzett. Kezdetben a Tisza Menti Ligában, majd 1979-től a Topolya–Kishegyes Községközi Ligában. A kétezres évek elejétől már a Szabadkai Községközi Ligában ültek asztalhoz a tornyosi sakkozók. Állandóan az élmezőnyben voltak, majd miután 2014-ben megnyerték a bajnokságot, feljutottak az Észak-bácskai Ligába, ahol jelenleg is szerepelnek.

A ligaküzdelmek mellett más versenyeken is részt vettek a falu sakkozói. 1984-ben a helyi iskola tanulói – Barthos Lehel, Nagy Attila, Leoneov Róbert, Drenkovics Csaba – nyerték meg a Jó Pajtás csapatversenyét. Az idén elhunyt Kovács Mária 1988-ban megnyerte az országos női levelezési sakkbajnokságot.

Az 1990-es évek elején sok fiatal, a csapat gerince külföldre távozott. A versenyképes csapat fennmaradásának érdekében ekkor kapcsolódtak be a klub életébe a környező falvak legerősebb sakkozói. Minderre azért kerülhetett sor, mert a szomszédságban nem volt szervezett sakkélet.

A 2000-es évek közepén a klubban megjelent egy igen tehetséges generáció, akikkel kezdetben Simon Zoltán foglalkozott. A fiatalok közül Kecskeméti Krisztina, Kecskeméti Árpád, valamint Lőrincz Renáta tette országosan és nemzetközi viszonylatban is ismertté a falut. A sikerek gyors egymásutánban következtek, 2007-ben a Jó Pajtás csapatbajnokságán a tornyosi fiúk a harmadik, a lányok a második helyen végeztek. 2008-ban a Renáta, Krisztina és Bakos Evelin összetételű trió megnyerte a gyermeklap bajnokságát, és a vajdasági általános iskolák csapatbajnokságán ezüstérmet szerzett. 2009-ben a lánycsapat – melyben Evelin helyét Balog Izabella vette át – megnyerte a tartományi bajnokságot, de sajnos az országos versenyre pénzhiány miatt nem tudott elutazni.

A csapatsikerek mellett a fiatalok természetesen az egyéni versenyeken is szép eredményeket értek el. 2012-ben Renáta a korosztályos országos bajnokságon második lett. Ugyanezt a bravúrt 2013-ban Árpádnak, 2015-ben pedig Krisztinának sikerült megismételnie. Árpád a nemzetközi versenyeken is helytállt, a rapid-Európa-bajnokságon 2013-ban a nyolcadik, 2016-ban pedig a hatodik helyen végzett, majd 2017-ben FIDE-mesteri címet szerzett.

Beszámolója végén Lőrincz László külön jutalomban részesítette azokat, akik munkájukkal hozzájárultak a klub hírnevének öregbítéséhez. Ilyen elismerést kapott Nagy Attila, Simon Zoltán, Kecskeméti Krisztina, Lőrincz Renáta és Kecskeméti Árpád. Piri Angéla a klub önzetlen támogatásáért emlékplakettet vehetett át. Az ünnepség hivatalos részének lezárását követően a jelenlévők közös vacsorán vettek részt.