2024. április 20., szombat

Januárban kezdődik a kínai-amerikai kereskedelmi egyeztetés

Kína és az Egyesült Államok januárban megkezdi a két ország közötti kereskedelmi feszültség enyhítését célzó tárgyalásokat.

Erről a kínai kereskedelmi minisztérium illetékese számolt be csütörtökön, és azt is mondta, hogy a két ország képviselői  telefonon egyeztetnek, illetve hogy "szoros kapcsolatot" tartanak fenn egymással.

A Bloomberg hírügynökség eközben arról jelentett több forrásra hivatkozva, hogy amerikai kormányküldöttség utazik Pekingbe, és a tárgyalások január 7-én kezdődnek.

A két ország között januártól 90 napos kereskedelmi "tűzszünet" lép életbe a Hszi Csin-ping kínai államfő és Donald Trump amerikai elnök között december elsején Argentínában született megállapodás értemében.

Donald Trump már korábban bejelentette, hogy január elsejétől kilencven napra felfüggesztik a pótvámok kivetését a kínai importcikkekre, hogy ezzel is lehetőséget adjanak a kereskedelmi tárgyalások folytatására.

Kína válaszul jelezte, hogy január elsejétől 90 napra felfüggeszti a megemelt importvám kivetését 126 milliárd dollár értékű amerikai gépjármű és járműalkatrész behozatalára. Az intézkedéssel az importvám 40 százalékról átmenetileg 15 százalékra csökken.