2024. április 16., kedd

Bűnvádi feljelentés Vulin ellen

A Szerbiai Katonai Szakszervezet a bírósághoz fordult jogorvoslatért elnökének rangfosztása és elbocsátása miatt

A Szerbiai Katonai Szakszervezet ügyvédei bűnvádi feljelentést tettek Aleksandar Vulin (a felvételen), védelmi miniszter ellen, valamint a vezérkar fegyelmi szervének tagjai ellen, ugyanis megalapozatlanul és törvényellenesen büntették meg a szakszervezet elnökét, miután ő a nyilvánossághoz fordult.

Novica Antić, a katonai szakszervezet elnöke ellen mintegy két hónappal ezelőtt indított fegyelmi eljárást a védelmi minisztérium magasabb fegyelmi bírósága. Ezt akkor azzal indokolták, hogy Antić törvénybe ütköző szakszervezeti tevékenységeket folytatott, illetve megsértette a katonaság pártatlanságra és a politikai elfogulatlanságra vonatkozó elvét. Ez után nemcsak rangjától fosztották meg, hanem munkakörétől is, vagyis elbocsátották a hadsereg kötelékéből.

A katonai szakszervezet azzal vádolja Vulint, hogy miniszteri tevékenysége óta zavarja és akadályozza a katonaság szakszervezetének működését, a fegyelmi szerv tagjait, vagyis az első és második szintű fegyelmi katonai bíróságot pedig azzal vádolják, hogy visszaéltek hivatali helyzetükkel.

– Vitathatatlan, hogy a miniszter és a védelmi minisztérium, valamint a Szerbiai Katonaság tisztjei a legsúlyosabban megsértették a szabadságra való jogot, illetve az alkotmány által biztosított jogokat, a nemzetközi konvenciókat és törvényeket, éppen ezért arra számítunk, hogy az ügyészség bebizonyítja, hogy független és részletes vizsgálatot indít a bűnvádi feljelentés alapján, majd megtesz mindent, hogy a jogsértés elkövetői megkapják a törvények által előírt büntetésüket – mutatott rá elvárásaira a szakszervezet.

Novica Antić büntetésével korábban a Vajdasági Tényfeltáró és Elemző Központ (VOICE) is foglalkozott. Rámutattak, hogy míg a háborús bűnök miatt elítélt tisztektől még egyetlen esetben sem vonták meg a rangot, addig lefokozzák azokat, akik szembe mennek az aktuális politikai elittel.

Csaknem két hónappal ezelőtt a katonai fegyelmi bíróság döntését követően a katonai szakszervezet követelte Vulin leváltását. Akkor kiemelték, hogy az Európai Bizottsághoz küldenek jelentést arról, hogy a szerb kormány képviselői milyen tortúrának vetik alá a katonaság képviselőit, hogyan vétenek a nemzetközi és az alapvető emberi jogok ellen, illetve a polgári, munkaügyi és szabadságjogok ellen.